Met het team vroeg Eropaf benadert de gemeente inwoners met beginnende betalingsproblemen actief. 

De gemeente werkt hierbij samen met woningcorporaties Waardwonen en Oosterpoort, Vitens en verschillende zorgverzekeraars en energieleveranciers. Vroeg Eropaf gaat thuis langs bij inwoners die binnen dertig dagen twee of meer rekeningen niet betaald hebben bij de aangesloten organisaties.  Het doel is om hulp te bieden en samen te kijken naar een oplossing.

Het team van Vroeg Eropaf bestaat uit de schuldhulpverleners van de gemeente. De hulp is gratis. Inwoners zijn niet verplicht om gebruik te maken van de aangeboden hulp.

Project past binnen privacywet

Wanneer een inwoner de huur, het water of de zorgverzekering niet betaalt, melden de aangesloten organisaties dit in een register. De organisaties die melding maken van een onbetaalde rekening, zien niet of er meer meldingen zijn op een bepaald adres. Alleen de gemeente kan dit zien. Hiermee past het project binnen de privacywet.

Wethouder Irma van de Scheur:

“Mensen met schulden trekken gemiddeld pas na vijf jaar aan de bel. Door schaamte of omdat ze niet weten hoe ze het aan moeten pakken. Gemiddeld zijn er dan al veertien schuldeisers. Het gaat hierdoor van kwaad tot erger en het veroorzaakt veel stress en ellende. Met Vroeg Eropaf kunnen we nu al na een maand hulp aanbieden. Dit kan voorkomen dat er complexere problemen ontstaan.

Iedereen kan geldproblemen krijgen. Ook mensen met een baan. Met Vroeg Eropaf bieden we mensen een helpende hand.’’

Hulp bij geldzorgen

Inwoners met geldzorgen kunnen in de gemeente Berg en Dal terecht bij de schuldhulpverleners. Zij zijn bereikbaar via het algemene telefoonnummer van het Sociaal Team, 024 - 751 65 20, op maandag tot en met donderdag tussen 09.00 – 14.30 uur en op vrijdag tussen 09.00 – 13.00 uur. Of per mail schuldhulpverlening@bergendal.nl