De plaagdierbestrijder van de gemeente Berg en Dal, Geert Verriet
De plaagdierbestrijder van de gemeente Berg en Dal, Geert Verriet

De gemeente Berg en Dal gaat ratten bestrijden door ze neer te schieten met een luchtbuks. In het buitengebied gebeurt het al op deze manier. Hier is gebleken dat het heel effectief is. We gaan daarom ook binnen de bebouwde kom deze methode gebruiken.

Andere manieren om ratten te bestrijden zijn verboden of ze werken niet goed. Zo is rattengif verboden omdat het slecht is voor mensen, andere dieren en het milieu. Het gebruik van klemmen in kooien geeft te weinig resultaat. Bovendien sterven ratten in klemmen vaak een pijnlijke dood. Bij schieten zijn ze meestal meteen dood.

Veiligheid

Het bestrijden van zwarte en bruine ratten met een geweer is sinds 2018 toegestaan. Het mag alleen onder strenge voorwaarden door mensen met een vergunning. De veiligheid van inwoners en andere dieren staat hierbij voorop. De gemeente gaat bijvoorbeeld niet op pleinen en in straten schieten. Ook wordt er alleen na zonsondergang geschoten. Er zijn dan minder mensen op straat. Daarnaast is er altijd een extra persoon aanwezig. Deze ‘buddy' houdt samen met de schutter de omgeving in de gaten. De schutter en de buddy hebben allebei een warmtebeeldcamera. Met deze camera kunnen ze goed zien waar de ratten zitten.

De rattenbestrijder van Verriet Dienstverlening uit Ooij heeft een speciale opleiding gevolgd. Hij gebruikt een luchtbuks geweer met een gedempt geluid.

Voorkomen beter dan bestrijden

Rattenoverlast wordt meestal veroorzaakt door gedrag van mensen. U kunt zelf veel doen om overlast te voorkomen. Zoals vogels en eenden niet voeren, geen etensresten op het terras laten liggen en vuilniszakken kort voor het ophalen pas buiten zetten. Hierbij geldt dat voorkomen altijd beter is dan bestrijden. Meer informatie www.bergendal.nl/ongedierte-ratten.