Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht in elke woning. Het is erg belangrijk dat u ook in uw woning rookmelders plaatst. Het kan uw leven redden. Een kleine brand kan al binnen 3 minuten tot een levensgevaarlijke situatie leiden. Een rookmelder waarschuwt u zodat u op tijd kunt vluchten en de rookontwikkeling u niet overvalt in uw slaap.

Plaats rookmelders

Dus plaats rookmelders, maar vergeet ook niet om af toe eens te oefenen. Lukt het u en uw gezin om met uw ogen dicht binnen 3 minuten buiten te staan als de rookmelder af gaat?

Burgemeester Mark Slinkman: “Ik heb bij vluchtoefeningen met inwoners gezien hoe moeilijk het is om snel naar buiten te komen als je niets ziet door de rook. Dat is al moeilijk voor mensen die mobiel zijn. Laat staan voor ouderen die slecht ter been zijn. Of voor jonge ouders die ook hun kleine kinderen mee naar buiten moeten nemen. Dus plaats rookmelders, maak een vluchtplan en spreek af wie welk kind haalt. Dat scheelt paniek en kostbare tijd.”

Wat moet u doen?

Vanaf 1 juli 2022 moet er een rookmelder zijn op elke verdieping van woning. Dit moet op elke verdieping waar een verblijfsruimte is, zoals een slaap- of woonkamer. De eigenaar van de woning is verantwoordelijk voor het ophangen van de rookmelders. Huurt u een woning en heeft u nog geen rookmelders in uw woning? Neem dan contact op met uw verhuurder. 

Waar kunt u terecht voor meer informatie?

Met al uw vragen over rookmelders kunt u terecht op de volgende 3 plaatsen:

  1. Op 13 oktober tussen 14.00 en 16.00 uur bij het interactieve woonhuis op het Schellingshof 2 in Beek. Brandweermensen vertellen daar over brandveiligheid en het voorkomen van brand. 
  2. Bij het gratis webinar(externe link) (online cursus) over rookmelders.
  3. Op www.rookmelders.nl(externe link). Hier vindt u onder andere de Rookmelderwijzer en heel veel informatie over rookmelders.

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie?

Neem dan contact op met het Team Brandveilig Leven van Brandweer Gelderland-Zuid. Zij zijn te bereiken via brandveiligleven@vrgz.nl  en via 088 - 457 54 03.