De gemeente Berg en Dal begint binnenkort weer met het bestrijden van de eikenprocessierups. Een gespecialiseerd bedrijf gaat tussen half april en half mei het grootste deel van eikenbomen bespuiten met biologische middelen. Dat doen ze in die periode 3 a 4 keer. Het spuiten gaat 24 uur per dag door en kan voor korte tijd geluidsoverlast veroorzaken.

In de eerste ronde spuit het bedrijf aaltjes in de bomen. Aaltjes zijn de natuurlijke vijand van insectenlarven. Ze gebruiken de larven om zich te voeden en zich voort te planten. Als er weer blad aan de bomen zit, spuit het bedrijf bacteriën (XenTari) in de bomen. Deze bacteriën hechten zich op de bladeren. Als de rupsen van de bladeren eten, gaan ze dood.

Nevel vermijden

De aaltjes en bacteriën zijn veilig voor mens en dier, maar kunnen de ogen en luchtwegen irriteren als mensen of dieren tijdens het spuiten in contact komen met de spuitnevel. Daarom raadt de gemeente aan om niet onder de nevel door te lopen.

Bijzondere vlinders

In overleg met de vlinderstichting wordt niet gespoten in gebieden waar de afgelopen jaren bijzondere of zeldzame vlindersoorten zijn gezien. Dit is onder andere in het Natura 2000 gebied bij De Bruuk. Op die locaties waar niet gespoten wordt en later toch overlast ontstaat, worden nesten weggezogen of weggeplukt. Dit geldt ook voor plekken waar de preventieve bestrijding onvoldoende of niet effectief is geweest.

Eigenaar moet bestrijden

De verantwoordelijkheid voor het verwijderen van eikenprocessierupsen ligt bij de eigenaar van de bomen. Heeft u eikenprocessierupsen in uw tuin? Dan moet u die zelf laten verwijderen. U kunt hiervoor contact opnemen met een professionele bestrijder. Er zijn meerdere lokale bedrijven die deze dienst aanbieden.

Nesten in de openbare ruimte

Ziet u eikenprocessierupsen in bomen van de gemeente? Meld dit dan online via het Meldpunt Buitenruimte. Dat kan ook via de app Meldpunt Buitenruimte (categorie dieren en dierenoverlast).