We zijn gestart met het bestrijden van de eikenprocessierups. Een gespecialiseerd bedrijf gaat de komende 4 weken zo'n 2.000 eikenbomen bespuiten met biologische middelen. Ze komen in deze periode op elke plek 3 à 4 keer. Het spuiten kan voor korte tijd geluidsoverlast veroorzaken.

Eikenprocessierupsen komen rond april uit hun ei. Daarna vervelt de rups nog 5 keer. Pas na de derde vervelling krijgt de rups de brandharen die voor overlast zorgen. De rupsen die nu in de bomen zitten hebben dus nog geen brandharen. Toch starten we nu al met de bestrijding. 

Hoe bestrijden we de rupsen?

We bestrijden de rupsen door eerst aaltjes in de bomen te spuiten die de rupsen opeten. Als er weer meer blaadjes aan de bomen zitten spuiten we met bacteriën. Deze bacteriën hechten zich op de bladeren. Als de rupsen van de bladeren eten, gaan ze dood. 

De aaltjes en bacteriën zijn veilig voor mens en dier, maar kunnen de ogen en luchtwegen irriteren als mensen of dieren tijdens het spuiten in contact komen met de spuitnevel. Daarom raden we aan om niet onder de nevel door te lopen.

We spuiten niet in gebieden waar de afgelopen jaren bijzondere of zeldzame vlindersoorten zijn gezien. Ontstaat in die gebieden overlast, dan worden nesten daar weggezogen of weggeplukt.