Met de projecten die hier onder vallen gaan we Breedeweg vergroenen. Door minder tegels en meer groen kan regenwater namelijk makkelijker in de grond wegzakken. Hierdoor verminderen we wateroverlast én verdroging. Ook zorgt groen voor schaduw en verkoeling in de zomer. En het ziet er mooier uit en trekt meer vogels en insecten aan.

Stenen eruit, GROEN erin!

We krijgen vaker te maken met hoosbuien en dagen met tropische temperaturen. In Breedeweg leidt dat tot wateroverlast én verdroging. Die overlast kunnen we voorkomen door stenen in de tuin te vervangen door GROEN. 

Doet u mee?

Vervangt u uw tegels door groen? Dan halen wij met plezier de tuintegels en het grind bij u op. Dit doen we in 2023 bij maximaal tien huishoudens in Breedeweg.

Gratis tuintegels ophalen

Hoe werkt het?
We halen uit uw tuin verwijderde stenen, tegels en grind gratis op. U krijgt een container bij uw huis geplaatst van 6 m3. Hierin kunt u sierbestrating, tegels, stenen en grind kwijt. Géén zand of ander materiaal. De container kan maximaal twee weken blijven staan. Zodra hij weer kan worden opgehaald neemt u contact op met de leverancier.

Vraag de ophaalservice aan bij gemeente@bergendal.nl. Geef ook aan op welke datum u de container wil laten plaatsen. Hou er rekening mee dat er minimaal een week nodig is om het plaatsen te regelen.

Maak een foto van uw tuin mét tegels en stuur later een foto van uw ‘nieuwe’ groene tuin.

Gratis tuinadvies

Tegels eruit.... hoe dan verder? Ook hier helpen we u graag mee.

Wilt u meer vogels en vlinders in uw tuin? Of vindt u het belangrijk dat uw tuin ‘s zomers minder heet is en na een hoosbui minder nat? Of wilt u gewoon een tuin met bomen en veel struiken en planten in plaats van steen? En heeft u daar wat hulp bij nodig? Schakel dan de hulp in van onze tuinadviseur!

Onze lokale tuinadviseur geeft in 2023 aan maximaal vijf huishoudens in Breedeweg gratis tuinadvies. Samen kijken jullie hoe u de tuin onderhoudsarm én groen kan inrichten. 

Het tuinadvies geven we onder enkele voorwaarden:

  • Uw huidige tuin bestaat voor de helft of meer uit steen of tegels
  • U haalt minstens de helft van het stenen oppervlak (stenen/tegels) weg
  • Minstens 60% van uw tuinoppervlakte is na de verandering groen
  • Bij een nieuwe tuin: minimaal 60 procent met groen aanleggen
  • Bij een heel kleine tuin kan afgeweken worden van dit percentage
  • Maak één (of meer) foto van de tuin vóórdat de stenen eruit zijn en één (of meer) nadat het nieuwe groen is aangeplant

Meld u aan voor het gratis tuinadvies via gemeente@bergendal.nl.

Zelf aan de slag

Gaat u zelf aan de slag en kunt u groene tuintips gebruiken? Kijk dan eens op Huisje Boompje Beter(externe link).  

Subsidie afkoppelen regenpijp

U kunt subsidie krijgen als u uw regenpijp afkoppelt van het riool. Bij afkoppelen maakt u de regenpijp los van het riool.

Regenwater verdwijnt vaak via de regenpijp in het riool. Dat is zonde!  Door uw regenpijp los te maken van het riool kan regenwater in uw tuin stromen en daar wegzakken in de grond. We voorkomen hiermee dat bij hevige buien het riool overstroomt. En het helpt tegen verdroging van de grond.

De gemeente Berg en Dal en Waterschap Rivierenland pakken samen met inwoners wateroverlast en verdroging in de kern Breedeweg aan. Dit doen we met ongeveer 40 verschillende projecten. Het project 'Stenen eruit, GROEN erin' is een van die projecten.