SWOM bestaat 40 jaar
Op 2 april 2022 is het 40 jaar geleden dat Stichting Welzijn Ouderen Millingen (SWOM) is opgericht. Zolang zorgt SWOM er al voor dat inwoners van Millingen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen en hun sociale contacten kunnen blijven onderhouden. Dit kan SWOM niet zonder vrijwilligers! Wilt u ook iets bijdragen, neem dan contact op met de coördinator van SWOM. Dat kan via telefoonnummer 0481 - 431 105. Elke werkdag van 9.00 - 11.00 uur. Mailen mag natuurlijk ook, naar swom@hetnet.nl.
Nieuwsgierig naar wat SWOM allemaal doet en heeft gedaan? U leest het hieronder.
Het begin: warme maaltijden
In 1981 werd de gemeente gevraagd om warme maaltijden te gaan verstrekken. Guus Hakvoort van de gemeente, maatschappelijk werker Twan Elissen en zuster Fidelis van Gasthuis St. Jan de Deo gingen hiermee aan de slag. Onder andere met het werven van vrijwilligers voor het bezorgen van de maaltijden. De maaltijden zelf kwamen van het gasthuis. Op 2 april 1982 werd de Stichting Warme Maaltijden opgericht.
Alarmeringsservice
De maaltijdvoorziening breidde zich uit van enkele maaltijden per week tot ruim 17.000 maaltijden op jaarbasis rond de eeuwwisseling. In 2018 werd de 300.000ste maaltijd bezorgd. Midden jaren 80 kwam er een alarmeringsservice bij, waarna de naam veranderde in Stichting Bejaardenhulp.
Vervoer en kleine klussen
Inmiddels kwam er een grote vraag naar vervoer voor ouderen. Zij wilden zelfstandig blijven en niet altijd afhankelijk zijn van de hulp van kinderen en mantelzorgers. Na druk overleg met de gemeente en het aanboren van financiële bronnen ging in oktober 1990 de vervoersservice van start. De naam veranderde in Stichting Welzijn Ouderen Millingen aan de Rijn (SWOM). In 1994 kwam er een onderhoudsman bij die tevens inzetbaar is voor kleine klussen bij de mensen aan huis.
De coördinator
Tot 1999 draaide de SWOM volledig op vrijwilligers. De secretaris/penningmeester was het aanspreekpunt en runde dit vanuit eigen huis. Dit werd door de veel aanvragen en toename van vrijwilligers erg lastig. In juni 1999 werd een coördinator aangesteld die op werkdagen haar kantoor had in het Gasthuis. Hier konden de vrijwilligers en cliënten met hun vragen terecht.
Sommige activiteiten blijven, andere verdwijnen
Tussentijds zijn er kookcursussen en computercursussen georganiseerd en is er een poosje aan tuinonderhoud gedaan. Ook kwam een ouderenbezoekster bij de mensen thuis om informatie te geven. Deze activiteiten bestaan inmiddels niet meer.
Een bezoekgroep, waarbij men 1x per 2 weken een bezoekje brengt aan iemand die het nodig heeft is er al sinds het jaar 2000.
Mantelzorg en beweegtuin
Vanaf 2012 participeert SWOM in Mantelzorg Berg en Dal. Samen organiseren ze activiteiten en kijken ze hoe ze mantelzorgers het beste kunnen ondersteunen. Met de komst van het nieuwe sportpark in 2014 kwam ook de beweegtuin. Senioren kunnen hier op woensdagmiddag en donderdagochtend onder begeleiding van coaches sporten. SWOM is hiervoor het aanspreekpunt.
Repair- en Internetcafé
Als kers op de taart wordt vanaf 2015 het Repair- en Internetcafé georganiseerd. Insteek is door reparaties ervoor zorgen dat er niet zo veel spullen worden weggegooid. Ook scheelt het aanschafkosten voor mensen met een kleine portemonnee.
Vanaf 2016 rijdt de vervoersauto ook voor senioren uit Kekerdom en Leuth. Oktober 2021 werd de mooie mijlpaal van 75.000 aangevraagde ritten bereikt.