Wilt u uw huis verduurzamen, maar weet u niet goed hoe? Dan kunt u de hulp inschakelen van een gratis energiecoach uit onze gemeente. De energiecoach helpt u om de kansen en mogelijkheden in uw huis te verkennen. Hoe kunt u uw energiegebruik zo laag mogelijk krijgen? Welke kleine maatregelen kunnen hierbij helpen? Hoe kunt u in uw situatie het best de woning isoleren? Hoe draagt u op die manier bij aan het beperken van gasverbruik en de CO2-uitstoot? 

Wat doet de energiecoach?

Na aanmelding maakt de energiecoach tijdens een huisbezoek een zogenaamde energiescan samen met de bewoners, maakt hiervan een rapport en komt tot een stappenplan met de inwoner. Zo bekijken ze samen waar winst te behalen valt. Veel mensen weten vaak niet hoe ze hun woning kunnen verduurzamen of welke stappen ze moeten zetten. De energiecoaches gaan inwoners helpen hun energiegebruik zo laag mogelijk te krijgen en om te schakelen naar duurzame energieopwekking met subsidies. Zij laten zien hoe ze de woning het best kunnen isoleren etc.. Na een afgesproken periode neemt de energiecoach weer contact op om de geplande maatregelen door te nemen. Ook bij tussentijdse vragen kan de inwoner contact opnemen met de coach. 

Hoe kunt u zich aanmelden?

Als u aan de slag wilt met het energiezuiniger maken van uw woning kunt u zich melden via ecoachbend@gmail.com. Als u uw naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres vermeldt, ontvangt u alvast informatie ter voorbereiding van een bezoek. De inzet van de energiecoach is gratis en wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Berg en Dal. De gemeente en energiecoach hopen dat u met deze hulp vervolgens uw portemonnee en het klimaat bespaart. 
Als u eerder via de zogenaamde 'groene bon' aangegeven heeft dat u bezoek van een energiecoach wilt, heeft u inmiddels een mail ontvangen met de vraag of u zich wilt aanmelden via ecoachbend@gmail.com.

10 vrijwillige energiecoaches

Het Duurzaamheidscafé Berg en Dal (= een bewonersinitiatief) heeft eind 2021 een oproep gedaan binnen de gemeente voor de werving van energiecoaches. Inmiddels heeft dit Duurzaamheidscafé 10 energiecoaches opgeleid. De gemeente Berg en Dal heeft de kosten voor de opleiding van de energiecoaches en het adviestraject betaald. De energiecoaches zijn vanaf eind april 2022 inzetbaar voor huisbezoeken.