Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders op iedere verdieping verplicht. Gelukkig is het plaatsen zo gedaan. Heeft u het altijd uitgesteld? Dan is dit het moment om rookmelders te plaatsen. Want rookmelders zijn er voor uw veiligheid en die van de ander.

Expert

Theo van Dodewaard werkt bij de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Hij is expert op het gebied van brandveilig leven. Hij zit al ruim 30 jaar in het vak en weet daardoor precies hoe belangrijk rookmelders zijn. “Brand kan werkelijk iedereen overkomen. Brand- en rookontwikkeling gaat enorm snel. Binnen een paar minuten kunnen er al flinke vlammen zijn.”

Uw neus slaapt

Een rookmelder voorkomt geen brand, maar detecteert en waarschuwt u. Theo: “Als u slaapt, slaapt uw neus ook. U wordt niet wakker van rook, wel van de rookmelder. Daarom is het zo belangrijk dat iedereen op elke verdieping een werkende rookmelder heeft hangen.”

Makkelijk

Het is niet moeilijk om rookmelders op te hangen. “Geloof mij, iedereen kan zelf rookmelders ophangen. Het is zo gepiept. Rookmelders kunt u zelfs plakken.” Wilt u weten waar u het beste rookmelders kunt hangen? Kijk op www.rookmelders.nl(externe link). Koop de rookmelders online of in de winkel bij u in de buurt en plak ze op.