We zijn steeds actiever op internet. Helaas zijn er ook mensen die hier misbruik van maken. Criminaliteit via het internet neemt sterk toe. En internetcriminelen worden steeds slimmer. Het is erg lastig om te herkennen als internetcriminelen u willen oplichten.

Week van de digitale veiligheid

De week van 21 tot en met 26 juni is de ‘Week van de digitale veiligheid’. We besteden dan extra aandacht aan online veiligheid. Hoe herkent u een phishing mail? Hoe voorkomt u dat u slachtoffer wordt? En hoe kunt u zich als ondernemer beschermen tegen online criminaliteit? Houd onze sociale media kanalen in de gaten of kijk op www.veiliginternetten.nl(externe link) voor informatie en tips.

Niet gebeld = geen geld

Een voorbeeld van internetcriminaliteit is de Vriend In Nood fraude (VIN fraude). Een vriend of familielid stuurt u een bericht dat hij geld nodig heeft. U wordt gevraagd om snel geld over te maken. Achteraf blijkt het account van deze vriend gehackt te zijn. Of er is een vals account of nieuw telefoonnummer gebruikt door de oplichter.


Maak nooit zomaar geld over zonder dat u iemand eerst hebt gesproken of gebeld. Controleer altijd bij de bekende door het oude nummer te bellen of door iemand eerst te spreken.

Slachtoffer van fraude?

Denkt u dat u slachtoffer bent geworden van fraude? Doe dan aangifte via de website van de politie(externe link).

Een voorbeeld van Whatsapp-fraude

Als u aangifte doet via internet moet u wel DigiD hebben.