Op dinsdag 8 maart onthulden Wethouder Sylvia Fleuren en projectontwikkelaar Johan van de Ven van Concept-nl het bouwbord voor Spoorlaan fase 2. Hiermee gaven zij het startschot voor de bouw van 24 appartementen aan de oostkant van het marktterrein in Groesbeek. De verkoop van de appartementen gaat binnenkort van start. 

Wat zijn precies de plannen?

Het gebouw aan de oostkant van het marktplein wordt gesloopt. Dat is het gebouw waar nu de Scapino en voorheen de Hema in zaten. Op die plek komt nieuwbouw, met op de begane grond winkelruimtes en daarboven 24 appartementen.

18 hiervan gaan in de verhuur, 6 worden er verkocht. De huurappartementen zijn tussen de 70 en 95 m2 groot en hebben allemaal twee slaapkamers en een berging op de begane grond. De koopappartementen zijn tussen de 120 en 150 m2 groot en hebben ieder een eigen parkeerplaats en berging. Eerder zijn de twee supermarkten (Aldi en Jan Linders) al uitgebreid De verkoop en verhuur van de appartementen verloopt via HV makelaardij in Groesbeek. Geïntresseerden kunnen zich alvast melden bij de makelaar. De bouw start in de tweede helft van 2022.

Vernieuwing Marktplein

In een later stadium wordt ook het marktplein vernieuwd. De gemeente heeft voor het ontwerp uitgebreid de mening gevraagd van inwoners, evenementenorganisaties en ondernemers. Zowel digitaal, als via een enquête in de Rozet, gesprekken in kleine setting (vanwege corona) en via een informatiebus op het plein. De meer dan 600 reacties zijn inmiddels verwerkt. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het ontwerp. Het vernieuwen van het plein kan niet tegelijkertijd met de sloop/nieuwbouw van het appartementen/winkelcomplex. De reden is onder andere dat er zwaar vrachtverkeer over het marktterrein moet bij de werkzaamheden van het nieuwe complex. Dat gaat niet als het marktterrein opengebroken is.

De gemeente heeft contractueel vastgelegd dat de ontwikkelaar van het complex ermee rekening moet houden dat evenementen als carnaval en kermis door kunnen gaan.

Wat vindt de wethouder?


Wethouder Sylvia Fleuren: “Met dit gebouw ronden we het centrumplan af. Als straks ook het marktplein weer een hele facelift heeft gekregen kunnen we echt spreken van een aantrekkelijke Groesbeekse dorpskern. Het plein zal meer uitnodigen tot ontmoeten, meer groene elementen krijgen en nog steeds dé plek zijn voor mooie evenementen en het voor ondernemers broodnodige parkeren. Dit appartementencomplex aan de oostzijde omarmt het plein op een sfeervolle manier. Het wordt een bruisende plek om nog meer samen te genieten en het leven te vieren.”

Wat merken omwonenden en anderen hiervan?

Gedurende de bouwtijd van ongeveer een jaar staat er een zogenoemde bouwplaats inrichting ter hoogte van de nieuwbouw. Dit betekent dat er minder parkeerplaatsen beschikbaar zullen zijn op het marktterrein. De weekmarkt, carnaval, kermis en andere evenementen kunnen aangepast gewoon doorgaan. Verder is afgesproken dat de overlast binnen de normen blijft die bij dit soort werkzaamheden komt kijken (zoals geluid).