Maandag 11 oktober was de Veteranendag 2021 van de gemeente Berg en Dal. Normaal vieren we deze dag in juni. Door de coronamaatregelen hebben we het dit jaar moeten verplaatsen naar oktober. De gemeente Berg en Dal laat met deze dag zien hoe belangrijk zij haar veteranen vindt. 

Veteranen zijn militairen met de Nederlandse nationaliteit die het Koninkrijk hebben gediend in oorlogsomstandigheden of vergelijkbare situaties. Dit geldt ook voor vredesmissies in internationaal verband. Het maakt daarbij niet uit of ze nu nog militair zijn of niet. 

Toespraken en rondleiding

De Veteranendag was in het Vrijheidsmuseum. Alle veteranen uit onze gemeente konden zich hiervoor aanmelden. Er was koffie met gebak en de burgemeester hield een toespraak. Deze toespraak eindigde met een filmpje van het lied ‘een veteraan herken je niet’, gezongen door Stef Bos op de Nationale Veteranendag. Daarna deed Wiel Lenders,  de directeur van het Vrijheidsmuseum, een woordje. Hierop volgde een rondleiding door het vernieuwde museum. 

Herinneringen ophalen

Natuurlijk was er ook tijd om bij te praten. In de kantine hebben de veteranen daarbij van een drankje en de zogenaamde ‘blauwe hap’ genoten. Het was fijn voor de veteranen om weer samen te komen en herinneringen op te halen.