Voor kinderen die het even moeilijk hebben in de thuissituatie
We vinden het allemaal belangrijk dat kinderen in een warm gezin opgroeien. Maar soms lukt dat even niet. Voor kinderen die het thuis even niet fijn hebben zijn er in onze gemeente verschillende mogelijkheden. Ouders kunnen een beroep doen op Buurtgezinnen of op Forte Thuis. Maar ook pleegzorg is in erg moeilijke situaties een optie.
Pleegzorg
Soms kunnen kinderen tijdelijk of voor langere tijd niet in hun eigen gezin wonen. Of niet alle dagen in de week of in de maand. Dan is het fijn als een kind terecht kan in een ander gezin. In een pleeggezin.
Pleegzorg iets voor u?
Wist u dat er in onze regio een tekort is aan pleeggezinnen? Vooral aan gezinnen die pleegzorg in deeltijd willen bieden: een paar dagen in de week of in de vakanties. Op www.pleegzorgrijkvannijmegen.nl vindt u heel veel informatie, onder andere over de verschillende vormen van pleegzorg. Maar ook verhalen van pleegouders in de regio.
Forte Thuis
Soms kunnen ouders van jonge kinderen wel eens een steuntje in de rug gebruiken. Hebben ze iemand nodig die hun met praktische zaken even verder helpt. Dan is Forte Thuis een oplossing. Vrijwilligers helpen bijvoorbeeld bij het ophalen/brengen van kinderen naar school, gaan mee naar zwemles, doen iets leuks met de kinderen of ondersteunen bij opvoeding. Neem voor meer informatie over Forte Thuis contact op met coördinator Anne de Jong via telefoonnummer 06 – 53 81 71 09 of via e-mail anne.de.jong@fortewelzijn.nl.
Aandacht voor je kind als je dit zelf even niet kan geven
Anne de Jong, coördinator Forte Thuis van Forte Welzijn, vertelt over haar werk.
“Onlangs hebben we een gezin uit Iran geholpen. Het gezin woont al jaren in Nederland. Hun zoon is autistisch en ging drie keer per week naar het dr. Leo Kannerhuis. Dit stopte in de meivakantie en pas na de meivakantie zou hij naar een andere school en opvang gaan. Hierdoor viel er een gat van acht dagen. Normaal gesproken zou moeder voor hem kunnen zorgen, alleen heeft zij onlangs gehoord dat ze kanker heeft en krijgt hiervoor zware chemokuren. Nadat ik de situatie voorlegde aan onze vrijwilligers was er direct een vrijwilliger die zei: “Ik wil dit wel gaan doen!”. De vrijwilliger heeft acht dagen gezorgd voor deze jongen. Op deze manier had moeder rust en kon zij zich op haarzelf richten. Dit is een typisch voorbeeld dat ieder verhaal of behoefte anders is en niks binnen één hokje past.”, vertelt Anne. De ouders zijn de vrijwilliger en haar man ontzettend dankbaar “
Buurtgezinnen
Buurtgezinnen koppelt gezinnen die overbelast zijn (vraaggezinnen) gekoppeld aan warme en stabiele gezinnen in de buurt (steungezinnen). Zo krijgen kinderen wat extra aandacht en worden ouders even ontlast. De ondersteuning kan bijvoorbeeld bestaan uit de kinderen naar zwemles of sport brengen, ze af en toe een middag, avond of weekend opvangen of een rustige huiswerkplek bieden. Afgelopen jaar koppelde Buurtgezinnen in onze gemeente 10 gezinnen aan elkaar. Voor meer informatie of een vrijblijvende kennismaking kun u contact opnemen met Marloes Bazuin. Zij is de coördinator van Buurtgezinnen in de gemeente Berg en Dal. U bereikt haar via 06 – 42 92 18 83 of marloes@buurtgezinnen.nl.
“Ruimte voor persoonlijke aandacht”
Sinds april 2021 is Charlotte, een moeder met twee kinderen, gekoppeld aan een steungezin in de buurt. Elke vrijdagmiddag gaan haar kinderen, om en om, naar Debby toe. Dit geeft haar de ruimte om haar volledige aandacht op elk individueel kind te kunnen richten. “Voor mij is er nu eindelijk ruimte gekomen om mijn kinderen, los van elkaar, de persoonlijke aandacht te geven waar ze zo naar verlangden. Mijzelf heeft dit ook een gevoel van voldoening gebracht, mijn kinderen vinden het ontzettend leuk om zowel samen met mij tijd te hebben, als samen met het steungezin op de vaste tijd en dag. Ook in het dagelijks leven merk ik verschil. De kinderen hebben meer vertrouwen gekregen in de wereld om zich heen en kunnen zich beter zelf vermaken, zij zijn minder claimend naar mij toe, doordat ze zich meer persoonlijk gehoord en gezien voelen.”