Wist u dat u zelf iets kunt doen tegen wateroverlast door piekbuien? Maak ruimte voor water! Hieronder leest u wat u kunt doen.

Door de verandering van ons klimaat hebben we vaker te maken met piekbuien. Dan valt er ineens in korte tijd op een bepaalde plek heel veel regenwater. Die piekbuien worden ook steeds heviger. Onze waterzuivering kan bij zo’n hevige bui niet al het water aan. Het teveel aan water stroomt dan via een bergbezinkbassin naar een plas, sloot, rivier of meer. Dat is niet goed voor alle dieren en planten die leven van dit natuurwater. Gelukkig kunt u iets doen.

Wat kunt u doen?

U kunt heel simpel voorkomen dat er veel regenwater naar het riool en dus naar waterzuivering stroomt. Hoe? Zaag de regenpijp door en leid het regenwater naar een plek in de tuin waar het goed kan wegzakken. Uw tuin kan al dat water met gemak aan. 

Hoe gaat regenwater afkoppelen? 

Meestal is het afkoppelen vrij eenvoudig. De gemeente biedt u een gratis en vrijblijvend adviesgesprek met een afkoppelcoach aan. U kunt een afspraak maken met Lanny Olie via 06-58 07 61 83 of lanny.olie@nlgaat.nu. Zij kijkt met u naar de mogelijkheden en vertelt wat u daarvoor nodig heeft.   

Subsidie voor afkoppelen

De gemeente heeft een aantrekkelijke subsidie voor het afkoppelen van uw regenpijp. Kijk op www.bergendal.nl/afkoppelenregenpijp.