Wist u dat veel organisaties in de gemeente Berg en Dal zich inzetten voor het hergebruik van spullen? Ze helpen daarmee voorkomen dat spullen worden weggegooid terwijl ze nog prima te repareren zijn.

Zo zijn er Repair Cafés in Beek, Groesbeek en Millingen aan de Rijn. Repair Cafés zijn gratis bijeenkomsten waar handige vrijwilligers klaar staan om uw meegebrachte spullen te repareren. Van kleding tot meubels, elektronica en fietsen, en zelfs speelgoed krijgt een tweede leven. Zie voor een overzicht van de Repair Cafés: Locaties | Repair Café Nijmegen (repaircafenijmegen.nl)(externe link)

Tweedehands- en weggeefwinkels

Ook is de gemeente rijk aan allerlei tweedehands- en weggeefwinkels. U vindt een overzicht hiervan op de website(externe link) van Alle Kringloopwinkels. 

In de Horst bevindt zich de 2ehands-zorghulpmiddelenwinkel(externe link). In deze winkel kunt u van alles kopen: rollators, telefoons met grote toetsen, rolstoelen, scootmobielen, toiletverhogers, douchestoelen en nog veel meer. 

Het aanbod wisselt! Bekijk de website, daar staat alles wat aanwezig is op. De winkel is op afspraak open en houdt ook iedere 1e zaterdag van de maand van 10 tot 13 uur open huis.

Hergebruik afval

Een mooi voorbeeld van hergebruik van afval is de De Vijverhof in Berg en Dal. Daar is 5856 kg PVC (kunststof/plastic) van de afvalberg gered! De kunststof heeft een nieuw leven gekregen als tegel aan de gevel van De Vijverhof. De tegels kunnen er weer afgehaald worden zodat we ze in de toekomst kunnen hergebruiken.

Heeft u spullen die u weg gaat gooien? In de Afvalwijzer(externe link) van DAR kunt u zien bij welke afvalstroom uw afgedankte spullen thuishoren. Wie weet kan uw afval gebruikt worden als nieuwe grondstof!