17 Koninklijke onderscheidingen gemeente Berg en Dal
17 Koninklijke onderscheidingen gemeente Berg en Dal
Burgemeester Mark Slinkman heeft vrijdagochtend 25 april tijdens de jaarlijkse Lintjesregen maar liefst 16 lintjes uitgereikt. Dit deed hij in dorpshuis De Mallemolen in Groesbeek. Een 17e inwoner kreeg zijn lintje in Nijmegen uit handen van burgemeester Bruls. 17 lintjes, een uitzonderlijk groot aantal voor de relatief kleine gemeente Berg en Dal!
Veel inwoners uit de gemeente Berg en Dal zetten zich jarenlang onbezoldigd en onbaatzuchtig in voor onze maatschappij. Vaak wordt er gezegd dat deze mensen daarvoor een lintje verdienen. Voor 17 van deze inwoners werd er ook echt een Koninklijke onderscheiding aangevraagd. In de voordrachten is door de aanvragers de waardering vastgelegd van de vele personen, instellingen en verenigingen waarvoor al dat vrijwilligerswerk is verricht. Alle aanvragen zijn door koning Willem-Alexander gehonoreerd.
Burgemeester Mark Slinkman is trots op het grote aantal onderscheidingen in Berg en Dal: “Het bevestigt wat een mooie en sociale gemeente we zijn, waar mensen bereid zijn zich vele jaren in te zetten voor hun medemens en leefomgeving!” De burgemeester hoopt en verwacht dat verenigingen ook volgend jaar hun kanjers en stille krachten weer voordragen voor een welverdiend koninklijk eerbewijs.
De gedecoreerden (12 mannen en 5 vrouwen) hebben zich op verschillende terreinen verdienstelijk gemaakt en zich op vele manieren ingezet voor onze samenleving. Aan hen hebben we te danken dat onze gemeente een leefbare gemeenschap blijft. Hieronder volgt een greep uit hun verdiensten.

De heer W.M.A.M. (Wim) Nillesen uit Groesbeek mocht de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau in ontvangst nemen omdat hij al zeer geruime tijd als vrijwilliger actief is bij verschillende Groesbeekse verenigingen:
- Hij was van 1977 tot 1998 vrijwilliger bij schutterij Sint Hubertus. Hij was een van de oprichters van de kruisboogafdeling en was daarvan enkele jaren secretaris. Ook was hij lid van de uniformen-commissie. En hij initieerde de bouw van een eigen accommodatie voor de kruisboogschutters.
- Sinds 1980 is hij bestuurslid van buurtvereniging Binnenveld te Groesbeek, waar hij ook lid van de kascommissie is. En hij is één van de organisatoren van de spel- en jubileumactiviteiten.
- Vanaf 1994 is hij als vrijwilliger actief bij voetbalvereniging De Treffers. Hij coördineert al ruim 30 jaar het ophalen van het oud papier en de lief- en leedcommissie. Ook helpt hij als lid van de maandaggroep wekelijks bij het onderhoud van het gebouw en het terrein.
- Daarnaast is hij vanaf 2013 bestuurslid van wandelsportvereniging De Bosbesjes. Hij zet de routes uit en regelt de clubdagen. Ook hier is hij lid van de lief- en leedcommissie en fungeert hij als verkeersregelaar.

Mevrouw J.N. (Nicolette) Balledux uit Beek is voor haar verdiensten benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw Balledux is bij velen bekend als medeoprichter, eigenaar en hoofd- en eindredacteur van het nieuws- en advertentieblad De Rozet. Met De Rozet heeft ze tot vorig jaar een belangrijke rol gespeeld in het informeren en verbinden van de inwoners van de dorpen in de regio. Dankzij haar inspanningen zijn er tal van samenwerkingsverbanden ontstaan tussen lokale verenigingen en organisaties en heeft zij een brug geslagen tussen de diverse gemeenschappen in de regio.
Daarnaast was mevrouw Balledux als vrijwilliger actief:
- Van 1976 tot 1981 als ondersteuner in een lokaal bejaardenhuis.
- In diezelfde periode was ze leider bij de Scouting Velpsche Woudloopers.
- In 1977 was ze oprichter en daarna 2 jaar voorzitter en tot 1984 actief lid van Rotaract Arnhem.
- In 1979 was ze oprichter van de patiëntenvereniging Anorexia Nervosa.
- Ze was ook 2 jaar vrijwilliger bij de Wethouder Bronckhorstschool te Arnhem.
- Ze heeft 2 jaar eerstejaarsstudenten van de Universiteit van Utrecht begeleid.
- Van 1994 tot 1999 was ze vrijwilliger bij Basisschool De Biezenkamp in Beek.
- Daarna was ze tot 2006 vrijwilliger namens het schoolbestuur en secretariaat van de Scholengemeenschap van de gemeente Ubbergen.

De heer H.T.M. (Henri) Janssen uit Millingen aan de Rijn heeft zijn sporen veelal verdiend als scheidsrechter en bestuurslid bij de diverse korfbal -en voetbalverenigingen in de polder:
- Van 1999 tot de opheffing in 2024 was hij vrijwilliger bij korfbalvereniging Klimop uit Kekerdom. Hier was hij van 2003 tot 2015 bestuurslid en secretaris. Hij was bij Klimop ook bonds- en verenigingsscheidsrechter, interim-coach en voorzitter van diverse commissies.
- Hij is actief voor voetbalvereniging SC Millingen. Hij was 8 jaar jeugdleider en is al 35 jaar scheidsrechter bij zowel de jeugd als de senioren. Sinds 2020 is hij ook bestuurslid en lid van de fairplaycommissie. Sinds 2022 is hij de drijvende kracht achter de fusiecommissie voor de fusie met dameskorfbalvereniging ODIO. Daarnaast is hij vertrouwenscontactpersoon binnen de vereniging en contactpersoon voor de KNVB.
- Sinds 2004 is hij (inval- en bonds)scheidsrechter bij de SVO Korfbal uit Ooij.
- En ook voor voetbalvereniging VVLK uit Leuth floot hij zo’n 15 jaar wedstrijden.
- Vanaf 2014 is hij daarnaast bonds- en verenigingsscheidsrechter bij korfbalvereniging ODIO uit Millingen aan de Rijn. Hij is ook daar lid van de fairplaycommissie en de commissie vertrouwenspersonen.
Voor zijn inzet is meneer Janssen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer H.J.T. (Henk) Keukens uit Groesbeek is sinds 2010 bijzonder actief als vrijwilliger. Maar ook voor die tijd zat hij zeker niet stil:
- In 1987 was hij al lid van de beheerscommissie van de Parochie Sionsheuvel te Groesbeek. Tot aan de sluiting van de kerk begeleidde hij de reparatiewerkzaamheden.
- Van 1989 tot 1992 was hij lid van de bouwcommissie ten behoeve van de vernieuwing van het schoolgebouw van basisschool Op De Horst in Groesbeek.
- Vanaf 2010 is hij vrijwilliger bij en sinds 2015 voorzitter/penningmeester van de Vereniging Behoud Dorpsgezichten te Groesbeek. De vereniging zet zich in voor het behoud van historische gebouwen, de monumentale graven en de relicten in de Groesbeekse bossen.
- Vanaf 2014 is hij voorzitter van het koor Internationale Sankt Cäcilienchor van de Sankt Johannes Baptistkirche te Wyler, Duitsland. Hij organiseert mede de optredens bij missen en bij grote concerten en optredens, zoals herinneringsmanifestaties.
- Sinds 2015 is hij voorzitter van de (zang)dialectgroep Stichting De Siesmejennekes te Groesbeek. Hij droeg bij aan de uitgaves van diverse boeken. Daarnaast zet hij zich in voor cursussen, lezingen en optredens van de zanggroep.
- Vanaf 2017 is hij ook vrijwilliger bij het Internationaler Karl Leisner Kreis, afdeling Groesbeek. Hij draagt bij aan de uitgave van diverse brochures, de plaatsing van informatieborden en de organisatie van diverse activiteiten.
Voor deze verdiensten heeft het de Koning behaagd meneer Keukens te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer J.G.P (Jurgen) Op den Camp uit Beek is actief in zijn woonplaats voor:
- Carnavalsvereniging de Cavalieren. Hij was van 1992 tot 2003 opperschenker. Sinds 1992 is hij senator. Hij is actief in verschillende commissies. Sinds 2016 is hij president waarbij hij alles regelt voor de prins en zijn kabinet. Van 2016 tot 2020 was hij ook nog de penningmeester en sinds 2023 is hij 2de penningmeester van de carnavalsvereniging.
- De Bartholomaeusparochie, waar hij van 1994 tot 1998 penningmeester was.
- Schutterij B.U.B. Hier was hij van 1995 tot 2000 secretaris en daarna tot 2007 penningmeester. Daarnaast verzorgde hij 5 jaar de ledenadministratie en was hij medeorganisator van evenementen. Verder was hij namens de schutterij betrokken bij de gesprekken rondom de totstandkoming van ’t Kulturhus.
- De politieke partij Ubbergen Anders. Hij was een van de oprichters.
- De Stichting Rustenburgh. Van deze stichting ten behoeve van financiële bijdragen aan activiteiten en evenementen in het dorp Beek, was hij tussen 2003 en 2006 penningmeester.
- ’t Koepeltje, een samenwerkingscomité van Beekse verenigingen. Dit comité is in 2004 mede door hem opgericht.
- Voetbalvereniging BVC'12. Hier was hij van 2015 tot 2017 jeugdleider.
Voor deze verdiensten is meneer Op den Camp benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer mr. M.L.W.J. (Marcel) Willemsen uit Ooij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zijn verdiensten liggen op het terrein van o.a. cultureel erfgoed, patiëntenbelangen en media:
- Van1994 tot 2016 zag hij als vrijwilliger, bestuurslid en waarnemend voorzitter van de Omroepstichting Milbergen (tot 1997 Stichting Omroep Gemeente Ubbergen) toe op de financiële gezondheid van de stichting.
- Sinds 2002 is hij vrijwilliger bij en secretaris-penningmeester van de Stichting Van Steen en Natuur. De stichting zet zich in ter bevordering van publiekskennis over de steenindustrie in de regio en de restauratie van gerelateerde gebouwen en objecten. Hij organiseert het onderhoud aan voormalige steenfabrieken en informatieborden. Verder werft hij nieuwe vrijwilligers als gidsen en chauffeurs en organiseert hij het onderhoud aan de zonnetreinen.
- Vanaf 2005 is hij ook vrijwilliger bij de Stichting De Thornsche Molen te Berg en Dal. Hij werft financiële middelen voor het herstel en onderhoud van de molen en hij ondersteunt bij subsidieaanvragen.
- Daarnaast is hij sinds 2012 vrijwilliger bij de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland. Hij gaf juridisch advies bij de oprichting en voorziet de vereniging van juridisch advies over contracten en fondsenwerving en helpt met logistieke ondersteuning.

Mevrouw W.J.M. (Helma) Jansen-Saat uit Leuth is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Deze benoeming dankt zij aan haar inzet:
- Als vrijwilliger (sinds 1984) bij carnavalsvereniging De Sokkenummers. Zij is de drijvende kracht achter de organisatie van diverse activiteiten. Zij regelt allerlei zaken voor de prins, zoals de kleding, de opkomst, de receptie en de opbouw van het podium. Ook maakt zij de kostuums voor de dames van de raad van elf. Zij trainde in het verleden de dansgarde en ze fungeert als huisfotograaf en chauffeur van het prinsenkabinet.
- Voor Schutterij Vriendenkring. Al vanaf 1986 verricht zij hand-en-spandiensten bij de activiteiten. In 2024 was zij de schutterskoningin en nam deel aan de bestuursvergaderingen.
- Voor de EHBO-vereniging Sint Remigius. Hiervan is ze sinds 1990 bestuurslid/secretaris. Ook is ze zelf als hulpverlener inzetbaar bij de lokale evenementen. Zij organiseert EHBO-cursussen voor beginners en herhalingscursussen.
- Als vrijwilliger sinds 2015 en bestuurslid (20215-2019) van korfbalvereniging Klimop. Zij fungeerde tevens als barmedewerker en van 2019 tot aan de opheffing van Klimop in 2024 beheerde zij de kantine.

De heer J.E.B. (Jeroen) Meilink uit Groesbeek kreeg de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten voor Schutterij St. Hubertus. Hij is bijzonder actief voor deze schutterij op De Horst in Groesbeek. In 2010 werd hij gekozen in het bestuur en nam hij de taak van penningmeester op zich. Hij onderhoudt namens de schutterij de contacten met de gemeente. Hij organiseert de oefenavonden van het tamboerkorps. Voor de door de schutterij georganiseerde kermisfeesten onderhoudt hij de contacten met de horeca, regelt hij de beamer, stelt hij de presentatie op en benadert hij de sponsoren. Ook de mogelijke koningskandidaten worden door hem benaderd. Daarnaast verzorgt hij het onderhoud van het gebouw. En hij stuurt werkgroepen aan, zoals die voor het archief en de werkgroep voor het opknappen van de barruimte.

De heer G.H. (Gert) Verriet uit Leuth is ook benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij dankt deze onderscheiding aan zijn langdurige verdiensten in het dorp Leuth:
- Sinds 1975 heeft hij een grote rol van betekenis bij schutterij Vriendenkring. Sinds die tijd is hij vrijwilliger en bestuurslid. Hij trad aan na een bestuurscrisis en stelde orde op zaken. Hij was actief betrokken bij de renovaties van het clubgebouw in 1980 en in 2022. In 1993 was hij schutterskoning, in 2004 Keizer en sinds 2007 is hij President van de schutterij.
- Van 1981 tot 2023 was hij vrijwilliger bij de R.K.-geloofsgemeenschap Heilige Remigius. Hij ondersteunde op het kerkhof door de graven te delven (tot 1991 handmatig). Hij onderhield naast het kerkhof ook de tuin van de pastorie.
- Vanaf 1994 is hij ook vrijwilliger bij en penningmeester (tot 2016) van biljartvereniging SDE. Hij is tevens de wedstrijdsecretaris.

Mevrouw M.J.M. (Marjolijn) Rigtering uit Millingen aan de Rijn geeft (soms gratis) schildercursussen en exposeert werken van haar leerlingen in haar eigen atelier. Verdere vrijwillige activiteiten:
- Ze bood 3 jaar gratis onderdak aan een dochter en schoonzoon van een ernstig zieke buurtgenoot zodat zij de nodige zorg konden bieden.
- Later stelde ze haar huis gratis ter beschikking aan vluchtelingen.
- Van 2015 tot 2020 was ze initiatiefnemer, organisator en coördinator van de route Zuid bij de Stichting 3 Oeverfestival. In haar huis waren exposities van meerdere kunstenaars en optredens van muzikanten. Zij gaf daarbij leiding aan een tiental vrijwilligers.
- Vanaf 2015 levert zij illustraties voor bij de artikelen en voor de omslagen van de boeken van de Stichting Millings Jaarboek. Ook schrijft ze artikelen.
- Sinds 2021 is ze mede-initiatiefnemer en voorzitter van de Stichting Kunst Cultuur en Natuur 3 Oevers, een voortzetting van het 3 Oever Festival. Ze coördineert onder andere de jaarlijkse kunstroute 'Ode aan de Gelderse poort'. Ze maakt haar eigen atelier daarbij tot een echte festivallocatie voor diverse optredens. Ze zorgt voor de PR, het drukwerk en de administratie. Ook organiseert ze andere activiteiten voor de deelnemende kunstenaars.
- Vanaf 2023 is ze medewerker kunstzaken bij de Stichting Zalmpodium in Millingen aan de Rijn. Zalmpodium faciliteert exposities van diverse kunstenaars uit de regio. Zij selecteert en stimuleert de kunstenaars om hieraan mee te doen en ze vult exposities met eigen werk en met themawerk van het Kunstcollectief Gelderse Poort.
- Ze heeft een Indiase jongen gesponsord om de 7-jarige opleiding traditional thanka painting te volgen. Daarna sponsorde zij de school die hijzelf stichtte en ondersteunt ze het gezin van de Indiase man.
Bovendien levert ze een bijdrage aan het opzetten van velerlei evenementen in de omgeving. Zoals kunstexposities (bijvoorbeeld op scheepswerf Bodewes in 2013) en muziekuitvoeringen in haar atelier. Ook organiseert ze regelmatig inspiratiebijeenkomsten om artiesten en kunstenaars met elkaar te verbinden en hen een podium te bieden. Vaak betrekt ze basisschoolkinderen bij haar projecten.
Voor haar verdiensten op het terrein van het stimuleren van beeldende kunst en de andere vermeldde verdiensten is mevrouw Rigtering benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer T.W.M. (Theo) Loeffen uit Berg en Dal is altijd bereid om anderen te helpen. Hij dankt zijn benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau aan de volgende activiteiten:
- Hij is sinds 1972, al ruim 40 jaar, vrijwilliger bij Stichting Dorpshuis Kerstendal. Vanaf 1990 is hij daar tevens bestuurslid. Hij verzorgt als lid van de technische commissie en de beheerscommissie samen met anderen het technisch onderhoud van het dorpshuis. En als bestuurslid bepaalt hij mede het beleid van Kerstendal.
- Van 1985 tot 2010 was hij als vrijwilliger de materiaalman van Scouting Berg en Dal.
- Sinds 1990 is hij ook vrijwilliger bij carnavalsvereniging De Berggeiten. Hij zit in de Senaat en helpt de carnavalsvereniging o.a. bij de organisatie van activiteiten.
- Vanaf 1992 is hij vrijwilliger bij Stichting Verfraaiing Berg & Dal. Hij verzorgt de jaarlijkse schoonmaak van de 270 hanging baskets in het dorp en beplant ze met geraniums. Ook is hij verantwoordelijk voor de bevestiging, de verwijdering en de opslag van de vierdaagse-vlaggen aan de lichtmasten.

De heer H.P.B.J. (Paul) Kroon en zijn echtgenote G.M.M. (Gemma) Van Grinsven uit Beek hebben beiden een belangrijke bijdrage geleverd aan de persoonlijke en artistieke ontwikkeling van mensen met een stoornis in het autistisch spectrum.
Zij namen in 2007 samen het initiatief tot de Stichting Unit Academie in Nijmegen en vormden daarvan samen de directie. De stichting richt zich in het bijzonder op mensen met een vorm van autisme en/of aanverwante problematiek, met een normale of bovengemiddelde intelligentie en met talent voor en interesse in beeldende kunst en vormgeving. Meneer Kroon en mevrouw Van Grinsven geven hiermee mensen die vastgelopen zijn in de samenleving een veilige plek en de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen. De Unit Academie was eerst een dagopleiding met een theoretisch en praktisch deel, waarbij de eindwerken van de studenten werden geschouwd door vertegenwoordigers van reguliere kunstopleidingen. Later werd het een open atelier voor dezelfde doelgroep.
Meneer Kroon gaf les, wierf docenten en coördineerde de academie. Mevrouw Van Grinvsen richtte zich in eerste instantie op de organisatie en de administratie. Later zocht zij sponsoren en richtte zij de Vrienden van de Unit op. Onder haar leiding werden de activiteiten van de academie uitgebreid naar een grafische werkplaats in Nijmegen, waar een kunstenaar deelnemers van de academie onder haar hoede nam.
Daarnaast werd de Unit Winkel geopend waar het werk van de studenten verkocht wordt.
Meneer Kroon en mevrouw Van Grinsven gaven een boek over de academie uit, brachten een film tot stand en organiseerden een drukbezocht symposium. Hierdoor kreeg de doelgroep meer bekendheid en bovenal kansen om volwaardig te participeren.
Mevrouw Van Grinsven zocht constant naar mogelijkheden om het werk van de deelnemers te exposeren met onder meer als resultaat exposities in het Valkhof Museum en in de Lindenberg in Nijmegen. Ze richtte in 2023 samen met een psycholoog Unit Verbindt op, waarmee begeleidde activiteiten worden opgezet waarbij mensen met een stoornis in het autistisch spectrum contacten kunnen leggen waaruit vriendschappen kunnen ontstaan.
Meneer Kroon is nu coördinator van de vrijwilligers en verkoper in de Unit Winkel. Daarnaast is hij vanaf 2021 vrijwilliger bij het Steunpunt Taal Educatie Participatie in Nijmegen, waar hij als vrijwillig docent Nederlands als tweede taal een belangrijke bijdrage levert aan de ontwikkeling en taalverwerving van (asiel)migranten.
Zowel meneer Kroon als mevrouw Van Grinsven zijn voor hun verdiensten op het op het terrein van onderwijs, cultuur en welzijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer W.G.M (Wim) Wijers uit Groesbeek is voor zijn verdiensten op het gebied van ouderenwelzijn, voetbal en toerisme benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zijn vrijwillige activiteiten:
- Van 1961 tot 2011 was hij bestuurslid van voetbalvereniging Achilles '29 in Groesbeek. Het grootste deel van deze tijd was hij ook wedstrijdsecretaris. Hij richtte het veteranenelftal op, was leider van het tweede elftal en organiseerde diverse toernooien, evenementen en activiteiten. Daarnaast bezocht hij zieke leden.
- Van 2002 tot 2009 was hij vrijwilliger bij het VVV-kantoor in Groesbeek, waarbij hij een ochtend per week het kantoor bemande en runde.
- Sinds 2004 is hij penningmeester van de KBO Groesbeek-De Horst. Ook helpt hij leden met de aangifte van de inkomstenbelasting en andere financiële zaken.
- Vanaf 2023 is hij penningmeester van bridgeclub De Uitkomst te Nijmegen.
- Daarnaast bracht hij in het verleden jarenlang eten rond voor Tafeltje Dekje Groesbeek.

De heer H.P.T. (Henk) Albers uit Groesbeek is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Als lid van het directieteam van Telengy Management & Advies BV zette hij zich in voor maatschappelijke en sportieve projecten. Dat deed hij zowel financieel als met capaciteit, en door actieve deelname, bijvoorbeeld door met een Telengy-team deel te nemen aan de Zevenheuvelenloop. In 2013 zette hij naar aanleiding van het bedrijfslustrum een maatschappelijk project in Ethiopië op, te weten de bouw van een school in het dorp Awassa. Hiertoe organiseerde hij diverse fondsenwervende activiteiten. Daarnaast vormde hij de eindejaarattenties voor klanten om tot een jaarlijkse sponsoractie voor een goed doel.
Zijn persoonlijke inzet voor de loopsport is van groot belang geweest. Hij heeft daarmee de loopsport en de stad Nijmegen op de kaart gezet:
- Van 2005 tot 2008 was hij voorzitter van de Seven Hills Runners Club te Nijmegen, de businessclub van de Zevenheuvelenloop. Hij was de aanjager van nieuwe initiatieven, zoals de jaarlijkse estafetteloop en de glossy over de geschiedenis van de club. Daarnaast hield hij de statistieken bij, zoals de records.
- In 2008 was hij initiator en daarna tot 2020 voorzitter van het Team Zevenheuvelen te Nijmegen, opgericht om hardlooptalenten uit de wijde omgeving van Nijmegen in teamverband te ondersteunen in hun fysieke en mentale ontwikkeling.
- In de periode 2015 - 2016 was hij initiator en organisator van het project Road to Rio, opgestart voor de voorbereiding en financiering van de deelname van atlete Susan Krumins-Kuijken aan de Olympische spelen in 2016 te Rio de Janeiro.
- In 2016 was hij medeoprichter en mede-eigenaar van het Atletenhuis Nijmegen e.o. Hij stelde een woning naast de atletiekbaan beschikbaar voor jonge topsporters tegen een lage huur.
- Vanaf 2017 is hij voorzitter van de Stichting Nijmegen Global Athletics. De stichting organiseert het jaarlijkse topatletiek-evenement Next Generation Athletics, bestaande uit een voorprogramma voor jeugd en een hoofdprogramma voor (inter)nationale topatleten. Onder zijn leiding groeide het evenement uit tot een modern event, dat thans onderdeel is van de World Athletics Continental Tour.
- In 2021 was hij assistent-trainer bij de Stichting Run for Freedom. De stichting organiseert sport- en spelactiviteiten voor vluchtelingen.
Maar ook buiten het hardlopen was hij actief:
- Vanaf 1999 was hij 10 jaar vrijwilliger bij de voetbalvereniging Achilles '29. Hij was jeugdvoorzitter en elftalleider.
- Van 2010 tot 2014 was hij voorzitter van de Beleids Advies Raad van de Zorggroep Zuid Gelderland. Hij realiseerde de professionalisering van de raad.
- Hij was in 2015 - 2016 bestuurslid van de Stichting Special Olympics Nationale Spelen, die de Special Olympics in 2016 op 19 locaties in Nijmegen, Wijchen en Groesbeek organiseerde voor 2.400 sporters.
- Hij was medeauteur van het jubileumboek ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Coöperatieve Vereniging tot exploitatie van landbouwwerktuigen en machines te Groesbeek.
- In 2022 was hij initiator van de samenwerking tussen Groesbeekse voetbalverenigingen met als doel om de kansen voor het jeugdvoetbal voor meisjes te vergroten.

Mevrouw drs. G.E.M.P. (Gerardine) Willemsen-de Mey uit Ooij is ook benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zij heeft zich geruime tijd ten bate van de samenleving ingespannen en anderen gestimuleerd:
- Van 1993 tot 1997 was ze bestuurslid van de Stichting Kinderdagverblijf Ubbergen. Ze was medeverantwoordelijk voor het opzetten van het kinderdagverblijf.
- In de periode 1994 - 1996 was ze secretaris van de Stichting tot Behoud van Monument en Landschap te Ubbergen.
- Van 1994 tot 1998 was ze bestuurslid en penningmeester van de oudervereniging van basisschool Op Weg in Ooij.
Het zwaartepunt van haar verdiensten ligt op het terrein van patiëntenbelangen. Vanaf 2009 heeft zij zich buitensporig ingezet voor een beter leven van alle mensen met Reuma in Nederland en op Aruba:
- Van 2010 tot 2019 was ze voorzitter van de Reumapatiëntenvereniging Nijmegen en omstreken. Ze richtte verschillende beweeggroepen op voor reumapatiënten en heeft de vereniging onder de aandacht gebracht van landelijke organisaties.
- In 2012 was ze oprichter en tot 2019 voorzitter van de Stichting Reuma Zorg Nederland. De stichting zet zich in voor belangenbehartiging, voorlichting en de bevordering van onderzoek. Inmiddels is het een steunstichting voor de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland. Zij speelde een grote rol in het vinden van financiering en het binnenhalen van subsidies.
- Sinds 2014 is ze voorzitter van de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland. Een vereniging met 2200 leden. De vereniging zet zich in voor de bevordering van contact tussen lotgenoten, de ondersteuning van lokale patiëntenorganisaties en het geven van voorlichting aan mensen met reumatische aandoeningen. De vereniging maakt deel uit van de Patiëntenfederatie Nederland en de European Alliance of Associations for Rheumatology. Mevrouw Willemsen-de Mey organiseert webinars en heeft een e-magazine opgezet voor mensen met reuma. Eerder heeft ze een medische adviesraad opgericht en stond ze aan de basis van projecten gericht op jongeren en laaggeletterden.
- Vanaf 2015 is ze vrijwilliger bij de Caribbean Arthritis Foundation. Ze ondersteunde het bestuur bij de oprichting, het opzetten van de website en beleidsmatige zaken. En ze organiseert mede het jaarlijks reumacongres op Aruba.

De heer Prof. dr. R.F.J.M. (Roland) Laan uit Heilig Landstichting is in Nijmegen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Het gaat bij hem niet om vrijwillige verdiensten, maar om verdiensten gerelateerd aan zijn hoofdfunctie. Meneer Laan is hoogleraar ontwikkeling medisch onderwijs aan de Radboud Universiteit en directeur van de Radboudumc Health Academy. Hij geeft al jaren leiding aan de organisatie en de vernieuwing van het onderwijs binnen het Radboudumc, de Radboud Universiteit en het landelijk geneeskundeonderwijs. Daarnaast zet hij zich in voor de samenwerking van zorgprofessionals en de extramurale gezondheidszorg en heeft hij persoonsgerichte zorg in het onderwijs een centrale plek gegeven.