Kent u iemand die zich op een bijzondere manier heeft ingezet voor de Berg en Dalse gemeenschap? Of een (ex)inwoner die bijvoorbeeld een bijzondere sportieve of wetenschappelijke prestatie heeft geleverd? Dan kunt u deze persoon voordragen voor een gemeentelijke onderscheiding.

De gemeente bepaalt of iemand een gemeentelijke onderscheiding krijgt.

Wie kan ik voordragen voor een gemeentelijke onderscheiding?

Voor de aanvraag van een gemeentelijke onderscheiding gelden de volgende randvoorwaarden:

 • De prestatie of inzet waarvoor een gemeentelijke onderscheiding wordt aangevraagd ligt niet te ver in het verleden.
 • De prestatie/inzet kan eenmalig zijn of er is sprake van jarenlange inzet.
 • Er moet een link zijn met de gemeente Berg en Dal. Dit betekent dat:
  • De voorgedragen persoon een bijzondere prestatie/inzet heeft geleverd voor de Berg en Dalse gemeenschap.
  • De voorgedragen persoon een (ex)inwoner is die grote waardering verdient op bijvoorbeeld sportief of wetenschappelijk terrein.

Drie onderscheidingen

De gemeente Berg en Dal heeft drie soorten onderscheidingen.

1. Het ereburgerschap U kunt de volgende mensen voordragen voor het ereburgerschap:

 • Inwoners en niet-inwoners die iets uitzonderlijks hebben gedaan voor de Berg en Dalse samenleving.
 • (Ex) inwoners die grote (inter)nationale waardering verdienen op bijvoorbeeld cultureel, wetenschappelijk, maatschappelijk of sportief terrein

2. De erepenning U kunt de volgende mensen voordragen voor de erepenning:

 • Inwoners en niet-inwoners die iets bijzonders hebben gedaan voor de Berg en Dalse samenleving. Deze bijzondere inzet of werkzaamheden kunnen van persoonlijke aard zijn, maar ook in een betaalde functie of nevenfunctie zijn gedaan. Worden de bijzondere inzet of werkzaamheden gedaan in een betaalde baan? Dan geldt de voorwaarde dat het bijzondere werkzaamheden/verdiensten moeten zijn, die je van een ander in dezelfde functie niet mag verwachten. 
 • (Ex) inwoners die lokale of regionale waardering verdienen op bijvoorbeeld cultureel, wetenschappelijk, maatschappelijk of sportief terrein.

3. Het kinder/jongerenlintje

 • Deze onderscheiding is er voor kinderen van 4 tot en met 17 jaar die iets bijzonders hebben gedaan. Dit kan een jarenlange inzet zijn of een eenmalige bijzondere prestatie.

Waar vindt de uitreiking plaats?

De uitreiking van een gemeentelijke onderscheiding vindt plaats tijdens een bijzondere gelegenheid, bijvoorbeeld een jubileum of een afscheid. De gemeente bepaalt in overleg met de aanvrager waar en wanneer dit gebeurt.

Hoe kan ik iemand voordragen?

Iedereen kan iemand voordragen voor een Berg en Dalse gemeentelijke onderscheiding. U kunt dit doen door het aanvraagformulier in te vullen via onderstaande groene knop. We raden u aan om vooraf even contact op te nemen met een medewerker van het Kabinet via telefoonnummer 14024. Deze medewerker kan u vertellen of uw aanvraag kans van slagen heeft en waar u op moet letten bij de aanvraag.

Het is belangrijk dat u in uw aanvraag voldoende uitlegt waarom iemand een gemeentelijke onderscheiding verdient. Beschrijf daarbij wat hij of zij heeft gedaan. En waarom dit zo bijzonder is. Ook moet u ondersteuningen van anderen toevoegen aan uw aanvraag.

We behandelen alleen volledig ingevulde aanvraagformulieren.

Heeft u geen DigiD?

Voor de digitale aanvraag van een onderscheiding heeft u DigiD nodig. Heeft u geen DigiD, neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer 14024. U krijgt het aanvraagformulier dan per post of per mail toegestuurd.

Wanneer aanvragen?

We raden u aan om uw aanvraag minimaal vier maanden voor de beoogde uitreikdatum in te dienen. Als u uw aanvraag later indient, dan kunnen wij niet garanderen dat we deze op tijd kunnen behandelen.