Breedeweg beter beschermd tegen wateroverlast en verdroging - 40 maatregelen succesvol afgerond

Op 8 juli is het project ‘Breedeweg maakt ruimte voor water’ officieel afgerond. Dit gebeurde door het bouwbord weg te halen. De gemeente Berg en Dal en Waterschap Rivierenland hebben samen meer dan 40 maatregelen uitgevoerd om wateroverlast en verdroging tegen te gaan. Het project begon na de hevige wateroverlast in 2016 en 2017, waarbij straten en kelders onder water kwamen te staan.
Wat startte als een project om wateroverlast aan te pakken, groeide uit tot een project waarin ook verdroging en klimaatadaptatie een centrale rol kregen. Klimaatadaptatie betekent dat we ons aanpassen aan de veranderingen in het klimaat.
De werkzaamheden in en rondom Breedeweg vind je kort samengevat in deze video.
Aanpak in zeven stroombanen
De 40 maatregelen zijn uitgevoerd in zeven zogenoemde stroombanen, dit zijn natuurlijke laagtes in het landschap. Hier wordt regenwater opgevangen zodat het geen wateroverlast kan veroorzaken en langzaam in de bodem kan wegzakken.
Samenwerking centraal
De gemeente en het waterschap werkten nauw samen met inwoners, agrariërs, natuurorganisaties en andere overheden. Heemraad Kees Romijn van Waterschap Rivierenland: “We hebben hier laten zien hoe je met maatwerk en samenwerking wateroverlast duurzaam kunt aanpakken. Breedeweg is een inspiratie voor het rivierengebied.”
Aandacht voor droogte

Tijdens het project werd duidelijk dat ook verdroging een probleem is. Door het veranderende klimaat droogt de bodem sneller uit, met gevolgen voor landbouw en natuur. Daarom zijn extra maatregelen genomen om water langer vast te houden. Wethouder Ria Barber van de gemeente Berg en Dal: “Ik ben trots op de betrokkenheid van onze inwoners. Dankzij hun inbreng is Breedeweg niet alleen veiliger, maar ook mooier en groener geworden.”
Belang van lokale initiatieven
Deltacommissaris Co Verdaas was aanwezig bij de oplevering. Hij onderstreept het belang van lokale initiatieven: “Breedeweg laat zien hoe waardevol lokale initiatieven zijn. Het weer wordt steeds grilliger en extremer, we krijgen vaker te maken met hele natte én met hele droge perioden. Dit project speelt op beide ontwikkelingen in en is daarmee een mooi voorbeeld van de flexibele aanpak die Nederland nodig heeft in tijden van klimaatverandering. “
De uitvoering van het project duurde ruim vier jaar en werd in fases opgepakt. De laatste werkzaamheden zijn dit voorjaar afgerond.
Meer informatie vindt u hier.
Feiten en cijfers
- 7 stroombanen aangepakt
- 40+ maatregelen uitgevoerd
- 9 infiltratiebekkens aangelegd met een capaciteit: 20 olympische zwembaden
- 2 pleinen vergroend met wadi’s en ondergrondse berging
- Infiltratiebekkens met natuurlijke vorm en inheemse beplanting
- Verschillende maatregelen gecombineerd: Infiltratiebekkens met natuurlijke vorm, infiltratiebekken en voetbalveld in één, drempels, greppels, natuurlijke beplanting, water geleidend wegdek, heggen tegen erosie
- Gebruik van computersimulaties en actuele wetenschappelijke inzichten