We krijgen van inwoners regelmatig opnames van privé-camera’s of slimme deurbellen. Inwoners sturen die beelden naar onze boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) als bewijs voor overtredingen die ze zien. Helaas kunnen de boa’s deze beelden niet gebruiken als bewijs.

Boa’s moeten overtredingen persoonlijk en ter plaatse constateren. Ze moeten een overtreding dus zelf ter plekke zien gebeuren. Opnames van privé-camera’s en slimme deurbellen zijn geen bewijs waarmee de boa’s iemand een boete kunnen geven. Dit heeft een rechtbank bepaald in een zaak bij een andere gemeente. De opnames kunnen een melding wel verduidelijken.

Toch bijdragen met uw opnames?

Heeft u een beveiligingscamera? Dan kunt u wel vrijwillig bijdragen aan het politiesysteem Camera in Beeld. Wordt er een misdrijf gepleegd? Dan kan de politie camerabeelden gericht opvragen bij de eigenaren om de daders op te sporen. Meldt u zich aan bij Camera in Beeld? Dan krijgt u een brief van de politie over het correct afstellen van de camera. Kijk op www.politie.nl/onderwerpen/camera-in-beeld.html(externe link) voor meer informatie.