Voor het verwijderen van dode dieren (kadavers) gelden verschillende regels, afhankelijk van het soort dier en de omstandigheden.

Dode dieren in het water

Ziet u dode vogels, eenden, vissen of andere dieren in het water drijven, meld dit dan direct bij het waterschap. Omdat kadavers de kans op uitbraak en uitbreiding van botulisme vergroten, moeten ze dus snel worden verwijderd. Doe dit niet zelf, maar schakel het waterschap in. Het waterschap is telefonisch te bereiken via het nummer: 0344-649410.

Dode dieren langs de weg

Ziet u een dood dier op de waterkant, langs de weg, in het park of op een andere plek? Meld dit dan bij de gemeente via ons Meldpunt Buitenruimte (externe link)of neem contact op met de dierenambulance. De dierenambulance is telefonisch te bereiken via 024-3550222.

Dode wilde zwijnen, vossen of herten

Ziet u dode wilde zwijnen, vossen of herten, meldt dit dan bij de politie 0900-8844 zij schakelen dan de jachtopziener in. 

Dood huisdier

Uw dode huisdier mag niet in de afvalbak, zelfs niet als het heel klein is. U kunt een aantal dingen doen met uw overleden huisdier (hond, kat, muis, rat, cavia, duiven enz.):

  • U kunt het tegen betaling laten ophalen door de dierenambulance.
  • U kunt het laten begraven of cremeren.
  • U kunt het afgeven, na telefonische afspraak, tijdens openingstijden bij de gemeentewerf 
  • U kunt het begraven in eigen tuin of op eigen terrein. Het graf moet dan minimaal 75 centimeter diep zijn. U mag het dode dier niet verpakken in plastic of andere stoffen die schadelijk zijn voor de bodem.

Dood hobbydier

Is uw pony, geit of schaap dood, dan moet u dit melden bij het erkende destructiebedrijf Rendac. Rendac is tijdens kantooruren te bereiken via 0900-9221.Dit bedrijf is verplicht het kadaver tegen betaling op te halen en te verwerken. Leg wel pas op de dag dat Rendac het kadaver komt ophalen dit langs de weg. 

Voor het kadaver van een paard geldt een uitzondering. Dit mag ook verbrand worden in een erkend huisdiercrematorium. Een paard mag dus niet worden begraven op eigen terrein!

Wat moet ik doen?

U kunt hiervan melding maken via ons Meldpunt Buitenruimte (externe link)of telefonisch via 14 024.