Het gemeentearchief is een historisch documentatiecentrum in de breedste zin van het woord. U kunt er informatie vinden over onder andere de geschiedenis van uw familie (stamboomonderzoek), bedrijf, buurt of de gemeente zelf.

Het gemeentearchief bevat gegevens van de huidige gemeente Berg en Dal (vanaf 2015) en de voormalige gemeenten:

 • Millingen aan de Rijn (periode 1811 - 2015, deels bij Regionaal Archief Nijmegen)
 • Ubbergen (periode 1811 - 2015, deels bij Regionaal Archief Nijmegen)
 • Groesbeek (periode 1758 - 2015)

Afspraak maken

Het gemeentelijk archief is alleen op afspraak op maandag tot en met donderdag geopend van 8.30 uur tot 16.30 uur. Op vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur.

Bouwtekeningen, bouw- en milieudossiers

Wilt u informatie over bouwtekeningen of een bouwdossier? Vul dan het digitale formulier in op de website van de ODRN. Wilt u informatie over een milieudossier of een omgevingsvergunning? Stuur dan een mail naar archief@odrn.nl. De ODRN beheert de bouw- en milieudossiers.

Archief website

Als u wilt weten wat er op een bepaalde datum op de gemeentelijke website heeft gestaan, dan kunt u deze informatie vinden in het archief van de website. U kunt terugzoeken tot 16 februari 2017.

Stukken inzien

Om in het gemeentearchief te zoeken, kunt u een afspraak maken met de gemeente via telefoonnummer 14 024, via archief@bergendal.nl of door een schriftelijk verzoek in te dienen bij de gemeente. Met de gegevens die u opgeeft, gaat de gemeente aan de slag. In verband met privacy- of archiefregels is het niet altijd mogelijk om de gegevens te verstrekken.

Regionaal Archief Nijmegen

Voor bepaalde delen van de archieven van de voormalige gemeenten Millingen aan de Rijn en Ubbergen kunt u terecht bij het digitale archief van Regionaal Archief Nijmegen. De beschikbare registraties betreft onder andere de volgende gegevens:

Voormalige gemeenteArchiefperiodeVoorbeelden
Millingen aan de RijnArchiefperiode 1811-1948
 • Geboorteregisters van 1813-1902
 • Huwelijksregisters van 1813-1902
 • Overlijdensregisters van 1813-1950
 • Etc.
UbbergenArchiefperiode 1811-1985
 • Geboorteregisters 1813-1912
 • Huwelijksregisters van 1813-1932
 • Overlijdensregisters van 1813-1960
 • Bouwvergunningen 1900-1985
 • Etc.

Raadsstukken

Agenda’s, verslagen en besluitenlijsten van de gemeenteraadsvergaderingen zijn ook in te zien. Raads- en carrouselstukken zijn in principe openbaar. Een uitzondering daarop zijn stukken uit een besloten vergadering. De raadsstukken zijn digitaal beschikbaar.

Stamboomonderzoek

De gemeente kan alleen gegevens aanleveren als de registraties in de gemeente zelf zijn gedaan. Het kan zijn dat u voor uw stamboomonderzoek (genealogisch onderzoek) meerdere gemeenten moet benaderen. Dit kan als volgt:

 • U kunt een verzoek indienen voor genealogische gegevens bij de gemeente. Voor stukken over stamboomonderzoek moet u meerderjarig zijn. Daarnaast gelden voor geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten de openbaarheid van respectievelijk 100, 75 en 50 jaar. Stuur hiervoor een mail naar burgerzaken@bergendal.nl of neem telefonisch contact op met de gemeente.
 • Als de gegevens niet in het gemeentelijk archief liggen, kunt u terecht bij de Rijksarchiefdienst. Hier worden nog oudere gegevens bewaard. Een verzoek aan de Rijksarchiefdienst kunt u het best schriftelijk indienen. De gemeente kan u hierover nadere informatie geven. Of kijk op www.nationaalarchief.nl.

Archief Bouwtekeningen, Bouw- en Milieu dossiers/vergunningen

Wilt u informatie over bouwtekeningen of een bouwdossier? Vul dan het digitale formulier in op de website van de ODRN. Wilt u informatie over een milieudossier of een omgevingsvergunning? Stuur dan een mail naar archief@odrn.nl. De ODRN beheert de bouw- en milieudossiers.

Kosten

Informatie over de kosten vindt u in onze legesverordening. U vindt de leges voor het gemeentearchief in de Tarieventabel onder Titel 1 Algemene Dienstverlening, hoofdstuk 10.

Contact

Het gemeentelijk archief is alleen op afspraak van maandag tot en met donderdag geopend van 8.30 uur tot 16.30 uur. Op vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur.

U kunt u een afspraak maken met de gemeente via telefoonnummer 14 024, via archief@bergendal.nl of door een schriftelijk verzoek in te dienen bij de gemeente.