In een gezondheidsverklaring beantwoordt u vragen over uw gezondheid. Het CBR bepaalt daarmee of u medisch geschikt bent om te rijden. U kunt de gezondheidsverklaring online invullen en betalen via de website van het CBR.

DigiD linkVraag uw gezondheidsverklaring direct online aan bij het CBR

Afspraak maken

Bent u 75 jaar of ouder en wilt u liever een gezondheidsverklaring ophalen bij de gemeente? Maak dan een afspraak. U vult de gezondheidsverklaring in en stuurt deze op naar het CBR.

Maak een afspraak

Hoe werkt het?

De gezondheidsverklaring is een formulier. U vult een deel zelf in. U stuurt de ingevulde verklaring naar het CBR. Het CBR toetst of een aanvulling door een arts noodzakelijk is. In dat geval hebt u een medische keuring nodig. Het CBR adviseert u om vier maanden voordat uw rijbewijs verloopt, de Gezondheidsverklaring in te vullen. Weet u zelf al dat een medische keuring noodzakelijk is? Vul dan de Gezondheidsverklaring vijf maanden van tevoren in.

Medische keuring

U moet zich medisch laten keuren in één van de volgende gevallen:

  • U hebt klachten of aandoeningen die uw rijvaardigheid beïnvloeden.
  • U vraagt een rijbewijs aan voor een vrachtwagen of bus.
  • U bent 75 jaar of ouder.

Als u nog net geen 75 bent wanneer uw rijbewijs verloopt, hoeft u geen gezondheidsverklaring aan te vragen. Als u de leeftijd van 71 tot en met 74 jaar heeft, krijgt u uw nieuwe rijbewijs voor 5 jaar als uw rijbewijs is verlopen. Verloopt uw rijbewijs als u de leeftijd van 66 tot en met 70 heeft, dan krijgt u een nieuw rijbewijs tot uw 75ste verjaardag.

Procedure

  • Nadat u de gezondheidsverklaring heeft aangevraagd, krijgt u bericht van het CBR of u gekeurd moet worden of dat u meteen uw rijbewijs kunt aanvragen bij de gemeente. Bent u 75 jaar of ouder óf beroepschauffeur, dan wordt u door het CBR altijd doorverwezen voor een keuring. Voor een medische keuring voor het rijbewijs kunt u zelf een afspraak maken met een arts. Huisartsen keuren hun eigen patiënten meestal niet. U kunt bij uw eigen huisartsenpraktijk wel vragen naar welke arts u kunt gaan.
  • De keurende arts stuurt de bevindingen naar de medisch adviseur van het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR). Hij beslist of u een Verklaring van geschiktheid krijgt. Het kan zijn dat hij het nodig vindt dat u eerst nog een rijtest doet.
  • Met de Verklaring van geschiktheid kunt u bij de gemeente een afspraak maken om uw rijbewijs aan te vragen. Deze verklaring is één jaar geldig, u moet dus binnen dat jaar uw rijbewijs aanvragen.

Rijbewijs tijdelijk langer geldig

Verloopt of verliep uw rijbewijs in de periode van 1 februari 2020 tot en met 30 juni 2021? Dan mag u er langer mee blijven rijden. Dit geldt voor alle rijbewijzen, behalve als uw rijbewijs is ingevorderd of geschorst. De Europese Commissie heeft dit besluit genomen, omdat door de maatregelen tegen het coronavirus niet iedereen zijn rijbewijs op tijd kan verlengen.

Kosten

De kosten voor de gezondheidsverklaring: €41,50. Let op, bij de servicepunten Burgerzaken in de Polder kunt u alleen pinnen, niet contant betalen.

Goed om te weten

  • Meer informatie over de aanvraag van een gezondheidsverklaring en de procedure vindt u op de website van het CBR.nl