In een gezondheidsverklaring beantwoordt u vragen over uw gezondheid. Het CBR bepaalt daarmee of u medisch geschikt bent om te rijden. U kunt de gezondheidsverklaring online invullen en betalen via de website van het CBR.

DigiD linkVraag uw gezondheidsverklaring direct online aan bij het CBR

Afspraak maken

Bent u 75 jaar of ouder en wilt u liever een gezondheidsverklaring ophalen bij de gemeente? Maak dan een afspraak. U vult de gezondheidsverklaring in en stuurt deze op naar het CBR.

Maak een afspraak(externe link)

Hoe werkt het?

De gezondheidsverklaring is een formulier. U vult een deel zelf in. U stuurt de ingevulde verklaring naar het CBR. Het CBR toetst of een aanvulling door een arts noodzakelijk is. In dat geval hebt u een medische keuring nodig. Het CBR adviseert u om vier maanden voordat uw rijbewijs verloopt, de Gezondheidsverklaring in te vullen. Weet u zelf al dat een medische keuring noodzakelijk is? Vul dan de Gezondheidsverklaring vijf maanden van tevoren in.

Medische keuring

U moet zich medisch laten keuren in één van de volgende gevallen:

  • U hebt klachten of aandoeningen die uw rijvaardigheid beïnvloeden.
  • U vraagt een rijbewijs aan voor een vrachtwagen of bus.
  • U bent 75 jaar of ouder.

Als u nog net geen 75 bent wanneer uw rijbewijs verloopt, hoeft u geen gezondheidsverklaring aan te vragen. Als u de leeftijd van 71 tot en met 74 jaar heeft, krijgt u uw nieuwe rijbewijs voor 5 jaar als uw rijbewijs is verlopen. Verloopt uw rijbewijs als u de leeftijd van 66 tot en met 70 heeft, dan krijgt u een nieuw rijbewijs tot uw 75ste verjaardag.

Procedure

  • Nadat u de gezondheidsverklaring heeft aangevraagd, krijgt u bericht van het CBR of u gekeurd moet worden of dat u meteen uw rijbewijs kunt aanvragen bij de gemeente. Bent u 75 jaar of ouder óf beroepschauffeur, dan wordt u door het CBR altijd doorverwezen voor een keuring. Voor een medische keuring voor het rijbewijs kunt u zelf een afspraak maken met een arts. Huisartsen keuren hun eigen patiënten meestal niet. U kunt bij uw eigen huisartsenpraktijk wel vragen naar welke arts u kunt gaan.
  • De keurende arts stuurt de bevindingen naar de medisch adviseur van het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR). Hij beslist of u een Verklaring van geschiktheid krijgt. Het kan zijn dat hij het nodig vindt dat u eerst nog een rijtest doet.
  • Met de Verklaring van geschiktheid kunt u bij de gemeente een afspraak maken om uw rijbewijs aan te vragen. Deze verklaring is één jaar geldig, u moet dus binnen dat jaar uw rijbewijs aanvragen.

Kosten

De kosten voor de gezondheidsverklaring: €41,50.  Let op, u kunt bij het servicepunt Burgerzaken in Millingen alleen pinnen.

Goed om te weten

  • Meer informatie over de aanvraag van een gezondheidsverklaring en de procedure vindt u op de website van het CBR.nl(externe link)