In de winter staan de strooiwagens van de gemeente Berg en Dal 24 uur per dag beschikbaar om te strooien waar het nodig is. Door de temperatuur en verwachte neerslag kan de inzet verschillen, van slechts een preventieve ronde tot het blijven rijden bij sneeuwval.

Strooien

We krijgen jaarlijks vragen van bewoners over de gladheidbestrijding in hun straat/wijk. De meest gestelde vraag is: Waarom is er in mijn straat (nog) niet gestrooid?" In Berg en Dal strooien we niet alle wegen en fietspaden. We hebben in onze gemeente 624 straten en zo'n 2.000.000 m2 meter aan wegen, fietspaden en voetpaden. Deze allemaal strooien en/of sneeuwschuiven zou erg veel tijd en (gemeenschaps)geld kosten. De gemeente heeft gekozen voor het strooien van busroutes, doorgaande wegen, fietspaden en steile wegen. Daar gaat namelijk verreweg het meeste verkeer overheen; soms wel tienduizend keer per etmaal. In de kleinere straten (in de wijken) gaat om enkele tientallen keren. Deze straten maken we eventueel in orde als de hoofdroutes helemaal schoon zijn.

Plattegrond strooiroutes

Op deze kaart met strooiroutes kunt u precies zien of er in uw omgeving gestrooid wordt of niet. We strooien zo veel als mogelijk preventief (bij verwachte gladheid). Dit betekent dat we voordat er gladheid is voorspeld we 'nat zout' strooien. Bij nat strooien blijft zout beter liggen en het is beter voor het milieu.

Niet alle wegen zijn (tegelijkertijd) sneeuwvrij of begaanbaar te maken. We grijpen in waar bestrijding volgens (met de gemeenteraad) gemaakte afspraken voorrang heeft.

Zoutkisten

Op zo’n honderd locaties in onze gemeente staan gele zoutkisten gevuld met strooizout. Hieruit kun u zelf zout halen om de gladheid bij u in de buurt te bestrijden. Is de kist leeg? Dan kunt u dat melden via onze app ‘meldpunt buitenruimte’ of via telefoonnummer 14024. Ook kunt u tijdens openingstijden een emmertje zout halen bij de gemeentewerf aan de Industrieweg 6 in Groesbeek. Hieronder vindt u waar de zoutkisten staan?

Meer informatie en vragen?

Voor vragen kunt u contact met ons opnemen via het algemene telefoonnummer van de gemeente 14 024.