Groene bestemming Berg en Dal

Berg en Dal wil een duurzame toeristische bestemming zijn. De afgelopen jaren hebben we hard gewerkt aan het verder verduurzamen van de bestemming Berg en Dal. Dit doen we samen met andere organisaties zoals onder andere de Stichting Toerisme en Recreatie Berg en Dal.

Beloning met Certified Green Destination

De gemeente deed in 2018 voor het eerst mee aan het Green Destinations programma. Toen ontvingen we een Gouden Award. Daarna hebben we stappen gezet die in 2020 beloond zijn met de Platina Award. In de jaren hierop hebben we samen met ondernemers en organisaties aanvullende stappen gezet die bijdragen aan onze duurzame toeristische bestemming Berg en Dal. De organisatie Green Destinations heeft onze inspanningen gezien, gewaardeerd en beloond! En wel met de hoogste onderscheiding die er is: Certified Green Destination. 

Wat is een Certfied Green Destination?

Dit betekent een wereldwijde erkenning voor uitmuntendheid in duurzaam bestemmingsbeheer. De certificering is geaccrediteerd door de Global Sustainable Tourism Council (GSTC). Zij hebben een strenge controle uitgevoerd: diverse bewijsstukken zoals beleidsplannen, projecten en uitgevoerde activiteiten zijn door hen beoordeeld. En daarnaast zijn er interviews geweest met stakeholders en hebben ze diverse locatiebezoeken gedaan. 

Wat gaat heel goed
Volgens Green Destinations gaat er veel goed in Berg en Dal, zoals bijvoorbeeld:

 • De gemeente als aanjager van duurzaamheid.
 • Hoge betrokkenheid van ondernemers
 • Hoge betrokkenheid van inwoners
 • Het bekend- en beleefbaar maken van streekproducten
 • Veel aandacht voor inclusiviteit waaronder toegankelijkheid
 • Hoog erfgoedbewustzijn
 • Kwaliteit gaat boven kwantiteit

Wat kan beter
Een aantal voorbeelden van de verbeteringen die mogelijk zijn volgens Green Destinations:

 • Monitoren van bezoekers
 • Een actieplan duurzaam toerisme opstellen
 • Het realiseren van een wandelnetwerk dat bijdraagt aan spreiding 
 • Bezoekers beter informeren over duurzaam toerisme

Hoe stimuleren we duurzaam toerisme?

Samen met de STER (Stichting Toerisme en Recreatie Berg en Dal) stimuleren wij duurzaam toerisme. Dat doen we op verschillende manieren:

 • We investeren voortdurend in het verbeteren van het wandel- en fietsaanbod. En met een mooi resultaat: Berg en Dal werd in 2020 Wandelgemeente van het jaar. Het aanbod wordt in 2024 uitgebreid met de aansluiting van onze gemeente op een uniform wandelnetwerk in de provincie Gelderland. 
 • We verbeteren de toegankelijkheid. Dit doen we onder andere door toegankelijke routes (zichtbaar) te maken. Veel Dorpsommetjes zijn helemaal of voor een deel toegankelijk.
 • We stimuleren bedrijven om hun bedrijf gastvrij en toegankelijk te maken. Dat kan via adviezen, werkbezoeken of het delen van kennis via bijeenkomsten en nieuwsbrieven. We werken hierbij samen met de WMO adviesraad en de organisatie Ongehinderd. We doen jaarlijks mee met de Dag van de Toegankelijkheid.
 • We ondersteunen toeristische bedrijven bij afvalreductie en -scheiding. We hebben hiervoor 2 pilots afgerond.
 • We investeren in ons landschap en onze cultuurhistorie én we gaan er zorgvuldig mee om. Een paar voorbeelden hiervan:
  • De herinneringsroute bij de Thornsche Molen.
  • De wederopbouwroutes van de Stichting Monument en Landschap.
  • De ondersteuning van de Landschapsparade.
  • Samen met een lokale gids, de VVV en de STER zijn we rondwandelingen door Historisch Groesbeek gestart.
  • We hebben het cultuurhistorisch museum in kerk in Millingen aan de Rijn ondersteund. 
 • We zijn trots op onze streekproducten en promoten deze bij onze bezoekers. Daarom hebben we samen met de Stichting Toerisme en Recreatie streekproductenroutes Kweek uit de Streek ontwikkeld. Deze zijn te vinden op www.visitnijmegen.com/berg-en-dal/fietsen. Om de vindbaarheid en de beleving van de streekproducten te vergroten, werken we samen met de gemeente Nijmegen en de STER aan De Streek op Tafel. Zo organiseerden we op 14 april 2024 in samenwerking met Wijngaard De Plack een Kweek uit de Streekmarkt. Daarnaast verbeteren we de wijnbeleving in Wijndorp Groesbeek.
 • We werken in de regio Arnhem-Nijmegen samen in de Groene Metropoolregio aan de opgave “Ontspannen Regio”. Dit doen we met projecten en acties die bijdragen aan de leefbaarheid in onze gemeente. Toerisme is daarmee geen doel op zich. Het is een middel om de leefbaarheid te vergroten zodat ook inwoners kunnen profiteren van toerisme.
 • Samen met de Stichting Toerisme en Recreatie stimuleren we Green Key certificering van bedrijven.
 • We helpen onze evenementen bij het verduurzamen. 
 • Voor het MKB in de gemeente Berg en Dal hebben wij diverse actiekaarten ontwikkeld die bijdragen aan een duurzame bestemming. Een voorbeeld hiervan zijn de Sit and Heat kussentjes voor de horeca.

Green Destinations en toeristische ondernemers

Veel bedrijven in de gemeente Berg en Dal zijn bezig met het onderwerp duurzaamheid. De volgende bedrijven in de gemeente Berg en Dal maken al werk van een Green Key certificering:

 1. Camping en boerderijwinkel De Hazelaarshof 
 2. Stichting Steen en Natuur 
 3. Maikenshof Recreatie B.V
 4. M’ijsjes
 5. Groepsaccommodatie Heuvelrijk. Naast duurzaam zijn zij ook heel toegankelijk voor minder validen. Ze ontvingen in 2019 het Keurmerk voor toegankelijkheid

Ook andere ondernemers en partijen zijn bezig het verkleinen van hun impact:
Zo heeft Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg meegedaan aan het programma van Green Dish. Dit programma gaat over het tegengaan van voedselverspilling. Daarnaast spant het pannenkoekenrestaurant zich in voor toegankelijkheid. Ze hebben samen met Staatsbosbeheer en de Gelderse Sportfederatie meegewerkt aan een familiepad dat toegankelijk is voor rolstoelers, maar ook kinderwagens. Kosteloos kan een dikke bandenrolstoel worden gebruikt.

In 2017 opende het Wijnbouwcentrum in Groesbeek de deuren. Dit is een bedrijf dat op vele fronten duurzaam bezig is:

 1. Van het gas af; men heeft een warmtepomp en zonnepanelen
 2. Toegankelijk voor minder validen. Ze hebben ook meegedaan aan een scan van Ongehinderd.
 3. Ze zijn een sociale onderneming. Hun sociale missie is: het vergroten van de maatschappelijke kansen van mensen voor wie betaald werk en functioneren in de maatschappij niet vanzelfsprekend is   

In 2021-2022 deed Maikenshof Recreatie mee aan een pilot om afval te beperken en te komen tot betere afvalscheiding. Van de resultaten uit deze pilot kunnen andere ondernemers profiteren.

Conferentieoord De Poort is zeer actief op het gebied van duurzaamheid. Men kiest bewust niet voor een Green Key of andere certificering omdat zij een keurmerk geen doel op zicht vinden. Men heeft veel zonnepanelen, gebruikt de juiste schoonmaakmiddelen, scheidt afval. Ze gaan duurzame relaties aan met hun personeel en zakenrelaties. Liever meer betalen en een goede relatie dan vice versa. Dit bedrijf laat op alle fronten zien een steentje bij te willen dragen aan een betere wereld.

Bij groepsaccommodatie Heuvelrijk Berg en Dal staan duurzaamheid en toegankelijkheid centraal. De accommodatie is zo ingericht dat deze voor iedereen toegankelijk is (men heeft het toegekende Keurmerk Toegankelijkheid). Er zijn 200 zonnepanelen, geen fossiele brandstoffen, driedubbel glas, inductiekookplaten en laadpalen voor elektrische auto’s. Men streeft daarnaast naar een Greenkey-certificaat.

Het fiets- en wandelevenement Zeven voor Leven en het fietsevenement Omloop der Zevenheuvelen zijn betrokken en actief als het gaat om een bijdrage leveren aan de Green Destination Berg en Dal. Zo maken zij zoveel mogelijk gebruik van streekproducten, beperken ze zoveel mogelijk het drukwerk, benaderen ze verschillende doelgroepen (denk aan handbikers) en maken zij werk van goede afvalscheiding tijdens hun evenement. 

Deze bedrijven en partijen zijn slechts een selectie van de goede voorbeelden. Mist u de naam van uw bedrijf of wilt u meer info? Laat het ons weten en neem contact op met Martine Norden (m.norden@bergendal.nl). We gaan graag met u in gesprek.

Toegankelijke gemeente

De gemeente Berg en Dal wil ook een toegankelijke toeristische bestemming wil zijn. Met Zorgeloos op vakantie stimuleren we ondernemers om hun bedrijf toegankelijker te maken. Ook stimuleren we het (bekend)maken van rolstoeltoegankelijke routes en uitjes. We doen ieder jaar mee met de Dag van de Toegankelijkheid, publiceren via diverse kanalen over onze toegankelijke bestemming en houden dit onderwerp op deze manier onder de aandacht. Zie hier het bericht over de Dag van de Toegankelijkheid 2024 die we samen met muZIEum en het Wijnbouwcentrum organiseerden.

Hoe gaan we verder?

We gaan de komende jaren verder werken aan de verduurzaming van de toeristische bestemming Berg en Dal. Dit doen we samen met andere partijen. Over 2 jaar laten we Green Destinations opnieuw beoordelen of we de goede stappen hebben gezet. Wie weet worden we dan weer beloond voor onze inspanningen!

Meer informatie

Op de website van Green Destinations kunt u meer lezen over het Green Destinations programma. Wilt u meer informatie over Green Destinations of wilt u ideeën bespreken die bijdragen aan de Green Destinations Berg en Dal, mail of bel dan met Martine Norden (06-83443136 of m.norden@bergendal.nl. Zij werkt als beleidsmedewerker recreatie en toerisme voor de gemeente Berg en Dal.