In de Kentering op Dekkerswald (Groesbeek) nemen dinsdagochtend 22 maart zo’n 50 Oekraïense vluchtelingen hun intrek. De afgelopen dagen is hard gewerkt in dit gebouw zodat er gewoond kan worden. Of/wanneer er meer vluchtelingen bijkomen op deze locatie is nog niet bekend. Er is ruimte voor ruim 100 mensen.

Eerder was er sprake van een groep van ongeveer 100 weeskinderen die in de Kentering zou komen, samen met hun vast begeleiding. Of zij nog komen is niet bekend. Overigens betrof het kinderen die al wees waren. Ze zijn niet wees geworden door deze oorlog.

Wat houdt de opvang in?

De gemeente is verantwoordelijk voor veel zaken. Het inrichten van de locaties: van sanitair tot aan meubilair en gebruiksartikelen. Maar ook bijvoorbeeld voor de zorg, niet alleen voor fysieke problemen maar ook psychosociale zorg. En voor het onderwijs van de kinderen. Maar ook andere zaken, zoals zorgen dat er aanspreekpunten zijn, catering, eventuele beveiliging op de locatie, coördinatie van alle hulp, afvalverwerking et cetera.

Waar in onze gemeente verblijven er nog meer Oekraïense vluchtelingen?

In de pastorie in Leuth en op de Muntberg in Groesbeek wonen nu al Oekraïense vluchtelingen. In de pastorie verblijven nu 12 Oekraïense vluchtelingen, op de Muntberg zo’n 20. Naast deze officiële opvangplekken zijn er particulieren die Oekraïners in een woning in Berg en Dal hebben opgenomen. In totaal zijn er vanaf woensdag 22 maart zo’n 100 Oekraïense vluchtelingen in Berg en Dal.

Meer informatie

De gemeente staat klaar voor inwoners of ondernemers die vragen of zorgen hebben. En voor mensen die meer willen weten over de opvang van vluchtelingen. Op de website van de gemeente staat mogelijk al het antwoord op een vraag. Op www.bergendal.nl is een speciaal deel van de website voor alle informatie over de opvang. De voor de Oekraïners relevante informatie staat er ook in het Oekraïens. Inwoners die hulp willen bieden kunnen mailen naar oekraine@bergendal.nl. Een inhoudelijke reactie kan even duren. De gemeente ontvangt namelijk een enorme hoeveelheid aan vragen, suggesties en aanbod van goederen en hulp. De zorg en aandacht gaat echter in eerste instantie uit naar het opvangen van de Oekraïners en alles wat daarbij komt kijken.