Persbericht (Groesbeek, 21 november 2023)

Burgemeester koopt namens gemeente 19e-eeuws schilderij, met zicht vanaf de Stekkenberg

Historisch schilderij terug in Groesbeek

Medio november werd burgemeester Mark Slinkman door een alerte inwoonster geattendeerd op een antiek Groesbeeks dorpsgezicht. Dit schilderij werd aangeboden bij kunsthandel Simonis & Buunk in Ede. Na een enthousiaste reactie van de Heemkundekring Groesbeek en na overleg van burgemeester en wethouders, heeft de burgemeester namens de gemeente het zeldzame werk gekocht voor de gemeentelijke kunstcollectie.

Wie heeft het geschilderd?
De kunstenaar is Willem Cornelis Rip (1856-1922), die wordt gerekend tot de top van de zogenoemde nabloei van de Haagse School. Zijn specialiteit waren landschappen met mooie luchten en waterpartijen, zoals ook te zien op dit Groesbeekse werk. In zijn tijd was Rip dinternationaal bekend, en verschillende van zijn werken werden aangekocht door de koninginnen Emma en Wilhelmina.

Wat stelt het schilderij voor?
Leden van de Heemkundekring Groesbeek zagen al snel waar de schilder ruim 130 jaar geleden gestaan moet hebben: de Wijer, midden op de Stekkenberg. Daar lag vroeger een vijver die gevoed werd met kwelwater uit de stuwwal. Onderaan de berg is niet alleen de toren van de protestantse kerk te zien, maar ook de spits van de afgebroken R.K. Waterstaatskerk. Deze stond op de Kloosterstraat/hoek van de Pannenstraat die voorafging aan de huidige Cosmas en Damianuskerk.

Waarom is het belangrijk voor Groesbeek?
Het werk biedt een zeldzame blik op een stukje Stekkenberg, dat inmiddels al lang is verdwenen onder nieuwere bebouwing. Bram den Boer van de Heemkundekring wijst erop dat ook een bijzonder stukje van het dagelijks leven op de Stekkenberg is vastgelegd: “de treden naar de vijver laten zien dat deze door de Stekkenbergers werd gebruikt om de was te doen. Waarschijnlijk deed het naastgelegen grasveld dienst als bleekveld.”

Burgemeester Mark Slinkman wil het werk de komende tijd ophangen in het gemeentehuis, op een plek die toegankelijk is voor belangstellenden. Hij is tevreden dat hij het schilderij ‘thuis’ heeft kunnen brengen: “Het is een zeldzame historische blik op ons mooie dorp. Het hoort natuurlijk in Groesbeek zelf te hangen en niet ergens in een villa in het Gooi.” Ook Teo van den Brink van kunsthandel Simonis & Buunk is blij dat het schilderij terugkeert naar Groesbeek: “We zijn heel blij dat het gezicht op Groesbeek weer ‘naar huis’ gaat, de plek waar Willem Rip zo geïnspireerd raakte door het prachtige landschap daar.”

'Willem' Cornelis Rip (Rotterdam 1856-1922 Den Haag) Gezicht op Groesbeek olieverf op doek, 45 x 66 cm, gesigneerd r.o. en verso gedateerd '88 collectie Gemeente Berg & Dal (voorheen Simonis & Buunk, Ede)