Steeds vaker komen inwoners met een goed idee voor hun straat, buurt of dorp bij de gemeente. Dit juichen wij als gemeente toe. Wij vinden het belangrijk dat inwoners zelf bepalen welke onderwerpen belangrijk zijn voor hun dorp.

Eigen initiatief leidt vaak tot de mooiste resultaten. Wij denken – als het nodig is – graag met u mee.

Aan welke initiatieven kunt u denken?

Dit kan van alles zijn. Misschien wilt u met uw buren de groenstrook in de straat onderhouden? Of wilt u met ouderen gaan wandelen? Misschien maakt u zich zorgen om ouderen die minder mobiel zijn en wilt voor hen een vervoersdienst organiseren?

In onze gemeente zijn al diverse mooie voorbeelden van inwoners die zelf initiatief hebben genomen om iets moois aan te pakken. Hieronder vindt u enkele voorbeelden.

  • Poëziepad Berg en Dal: Inwoners uit Berg en Dal hebben een bankjesroute gecombineerd met poëzie. Lees hier meer over het poëziepad.
  • De VisOntmoetingsBank: Inwoners uit Millingen aan den Rijn hebben samen een bank gemozaiekt. Deze staat nu aan de Heerbaan, bij de bushalte. Voor het mozaïeken van de bank is servies ingezameld. Inwoners vinden hun eigen servies terug op de bank.
  • De Torteltuin: Dit is een natuurlijke speel- en ontmoetingsplek aan de rand van het dorp Leuth. De Torteltuin(externe link) wordt beheerd door omwonenden. Door het jaar heen worden allerlei leuke activiteiten georganiseerd.
  • Fietsmaatjes: Mensen die nog graag fietsen maar dat zelfstandig niet meer kunnen zijn bij fietsmaatjes(externe link) aan het goede adres. Vrijwilligers bieden fietstochten van circa 1 tot 3 uur aan op een duo fiets met elektrische trapondersteuning. De vrijwilliger (het fietsmaatje) trapt en stuurt.
  • De zorgkaart: Betrokken inwoners in Ooij hebben samen een zorgkaart opgesteld. Hier staan alle zorginstanties met contactgegevens op één A4. Ieder huishouden heeft de zorgkaart ontvangen.
  • Hondenpoepbordjes: Kinderen van basisschool de Biezenkamp in Beek maken zelf hondenpoepbordjes om duidelijk te maken dat honden niet op hun speelveld mogen poepen.
  • Het Groeske: In buurtpark het Groeske(externe link) in Groesbeek hebben bewoners samen met de gemeente een mooi buurtpark ontworpen. Het park wordt door betrokken buurtbewoners onderhouden en er worden diverse activiteiten voor jong en oud georganiseerd.
  • Kinderwerk Breedeweg: Vrijwilligers organiseren diverse activiteiten voor kinderen, waaronder een minisoos.
  • Kookcursus voor mannen: In het Kulturhus in Leuth worden al enkele jaren kookcursussen voor mannen ‘rond de 60 jaar’ georganiseerd. Tijdens deze zesdaagse cursus leren de mannen in kleine groepjes koken onder leiding van een kok. Gezamenlijk worden de maaltijden opgegeten. De deelnemers vinden de cursus erg gezellig. Bekijk het leuke filmpje(externe link).
  • Bijzonder Berg en Dal: Onze gemeente kent veel bijzondere mensen. Mensen die geheel onbaatzuchtig anderen helpen. Vrijwilligers die het verdienen dat zíj een keer in het middelpunt van de belangstelling staan.
  • Beweegtuin Millingen aan de Rijn: Vanaf de opening in 2014 zijn er groepen senioren actief in de beweegtuin Millingen a/d Rijn. In deze film(externe link) ontdekken we het geheim achter dit succes
  • Beweegroute Kekerdom: Inwoners hebben 3 beweegroutes gemaakt in het dorp en met een rondje over de dijk. Iedereen die in beweging wil blijven kan deze route zelfstandig lopen. Start en eindpunt van de routes is het Kulturhus. Bij de start van de route staat een plattegrond met toelichting. Langs de route staan bordjes met pictogrammen van de verschillende oefeningen. Zie hier een leuk filmpje(externe link) over de route.
  • Praatgroep ‘Samen Leven': Sara is gevlucht uit Somalië. Ze heeft ontzettend veel meegemaakt en is nu een praatgroep gestart samen met het opbouwwerk uit het Sociaal Team. In de praatgroep gaat het om luisteren, vragen stellen, ervaringen delen, samenwerken en samen leven..
  • Weggeefwinkel in het Kulturhus Beek: Een inwoner uit Beek is een weggeefwinkel in het Kulturhus in Beek gestart. Het gaat voornamelijk om kleding. Iedereen kan hier kleding ophalen en goede kleding wegbrengen.
  • Toektoek Berg en Dal: In Berg en Dal rijdt de Toektoek: een vervoersvoorziening voor het dorp. Er zijn vrijwillige chauffeurs die met deze elektrische ‘auto’ inwoners ophalen. De voorziening wordt ingezet met ritjes naar de kapper, de kerk, het dorpshuis, etc.

 

Hoe werkt het?

Heeft u ook een goed idee voor uw straat, buurt of dorp?

Heeft u vragen of hulp nodig om uw idee uit te voeren? Of heeft u een idee en wilt u gewoon even sparren? Wij komen graag een keer langs om met u mee te denken. Ook kunnen wij u ondersteunen of koppelen aan andere professionals. U kunt contact opnemen met Jelle Blijham tel: 06 – 14 62 47 83 of j.blijham@bergendal.nl.

Natuurlijk zijn er ook veel initiatieven waar de gemeente geen rol in heeft, zoals bijvoorbeeld het oprichten van een koor. Samenwerken hoeft niet, maar is soms wel handig of nodig.