Op vrijdag 15 maart 2024 komt een afvaardiging van het Jugend- und Kinderparlament uit Hilden (vlakbij Düsseldorf, in Duitsland) naar de gemeente Berg en Dal. De afvaardiging bestaat onder andere uit 15 jongeren en de wethouder sociale zaken van Hilden: Sönke Eichner.

Jeugd en Politiek

De gemeenteraad van Berg en Dal heeft een raadswerkgroep die de jeugd meer bij de politiek wil betrekken: de werkgroep Jeugd en Politiek. Deze werkgroep heeft op 8 september 2023 een werkbezoek aan Hilden gebracht. In Hilden zijn ze al ver met jeudparticipatie. Dit gebeurt via een jongerenparlement. De werkgroep heeft tijdens het werkbezoek veel nieuwe informatie gekregen, die gebruikt kan worden om  jeugdparticipatie in Berg en Dal meer vorm te geven. Het voorbeeld uit Hilden spreekt de werkgroep erg aan.

Tegenbezoek

Al bij het werkbezoek in Duitsland werd duidelijk dat de Duitse jongeren ook graag een kijkje in de Berg en Dalse keuken willen nemen. Hiervoor is in samenwerking met Forte Welzijn en het Vrijheidsmuseum een programma bedacht.

Skatepark en Maddogs

Het programma begint op 15 maart om 14.00 uur bij het skatepark in Beek. Gebruikers van het skatepark vertellen daar meer over dit park. Daarna komt de groep bij elkaar in OJC Maddogs in Groesbeek, waar Forte Welzijn informatie over het jongerenwerk geeft. De dag wordt afgesloten in het Vrijheidsmuseum: eerst met een rondleiding en daarna is er een gezamenlijke maaltijd.