Samen met de gemeenten in de regio gaan we Europese subsidie aanvragen. Met die subsidie kunnen we plannen van inwoners ondersteunen die de leefbaarheid in hun dorp of omgeving willen verbeteren. Voor het aanvragen van de subsidie hebben we de hulp van inwoners, ondernemers en organisaties gevraagd. En die hulp is gekomen!

De enquête is maar liefst 315 keer ingevuld. En bijna 100 inwoners bezochten de bijeenkomsten in Groesbeek, Druten of Winssen om mee te praten over belangrijke thema’s voor het subsidieprogramma LEADER.  We willen alle inwoners, ondernemers en organisaties bedanken die de enquête hebben ingevuld of aanwezig waren bij één van de drie inwonerbijeenkomsten.

Onderaan deze tekst vindt u de uitkomsten van de enquêtes en bijeenkomsten.

Hoe nu verder?

Met de resultaten van de vragenlijst, de bijeenkomst en andere gegevens hebben we de Lokale Ontwikkelingsstrategie (LOS) geschreven. Deze dienen we voor 30 juni in bij de provincie.   

Een selectiecommissie bepaalt of de gemeenten LEADERgebied worden. Dat maakt de provincie begin oktober 2023 bekend. Als de gemeenten LEADERgebied worden, gaat het subsidieprogramma op 1 januari 2024 open. Inwoners en ondernemers kunnen dan een beroep doen op deze subsidie.

Wat is LEADER subsidie?

LEADERsubsidie is een financiële bijdrage van de Europese Unie. Die bijdrage is bedoeld voor plannen van inwoners om hun dorp of omgeving te verbeteren.

We vragen de subsidie aan met de gemeenten Beuningen, Druten, Heumen, West Maas en Waal en Wijchen. We willen samen een zogenaamd LEADERgebied worden. Als we de subsidie krijgen, kunnen we de plannen van onze inwoners financieel ondersteunen. 

Heeft u vragen?

Jolanda Kemna is de regiocoördinator LEADER Rijk van Nijmegen Maas en Waal. Zij is verantwoordelijk voor dit proces. U kunt haar bellen op 06 1344 3166(externe link) of mailen via j.kemna@drutenwijchen.nl

Uitkomsten enquête en inwonerbijeenkomsten RvN