Legaliseren gebruik van gemeentegrond
In sommige gevallen wordt gemeentegrond zonder toestemming van gemeente Berg en Dal in gebruik genomen. Denk hierbij aan het uitbreiden van een tuin, het plaatsen van een schuur of schutting, of het gebruiken van extra parkeerruimte op grond van de gemeente. Dit wordt beschouwd als illegaal grondgebruik en is wettelijk niet toegestaan. Bovendien is het niet eerlijk tegenover andere inwoners die zich wél aan de regels houden.
Het komt ook regelmatig voor dat bewoners zich er niet van bewust zijn dat zij – soms al jarenlang – gemeentegrond in gebruik hebben. Vaak is de woning inclusief tuin destijds in die staat gekocht, zonder dat duidelijk werd gemaakt dat een deel van de grond eigenlijk eigendom is van de gemeente. Voor de gebruiker bestond er dan ook vaak geen aanleiding om aan de situatie te twijfelen. Een brief van de gemeente met het bericht dat de gebruiker gemeentegrond in gebruik heeft, kan in dergelijke gevallen dan ook als onverwacht en ingrijpend worden ervaren.
Om deze situaties op een nette manier te kunnen oplossen, biedt gemeente Berg en Dal de mogelijkheid om de betreffende grond onder bepaalde voorwaarden te kopen of te huren. In sommige gevallen kan sprake zijn van verjaring of teruggave van de grond. Per situatie wordt beoordeeld welke oplossing het meest passend is.
Wat moet ik doen?
Heeft u een stuk gemeentegrond in gebruik? Vul dan het online formulier Formulier legaliseren grondgebruik in. Als u dit formulier invult, vragen we om het kadastrale nummer van uw perceel. Weet u dit niet? Dan kunt u dit navragen bij de gemeente via telefoonnummer 14024, vraag naar Grondzaken. Het formulier kunt u ook ophalen bij de balie van het gemeentehuis in Groesbeek. Wanneer we het formulier hebben ontvangen gaan we samen met u kijken welke oplossing het meest passend is.
U kunt ook contact opnemen met team Grondzaken door uw verzoek te mailen naar grondzaken@bergendal.nl.