Update: in maart 2024 zijn de burgemeester en wethouders hartelijk ontvangen door de Oekraïners. Aanleiding voor het bezoek was dat er 40 Oekraïners bij zijn gekomen in een daarvoor verbouwde vleugel van De Kentering in Groesbeek. Lees er hier meer over.

---------------------
Het is oorlog in Oekraïne. Dat houdt ook veel inwoners van onze gemeente bezig. Misschien kent u Oekraïners of mensen die iets voor hen willen doen, of wilt u dat zelf. Hieronder leest u antwoorden op mogelijke vragen die u heeft. Staat het antwoord op uw vraag er niet tussen? Mail dan naar oekraine@bergendal.nl We proberen uw mail zo snel mogelijk te beantwoorden. Twee keer per week is er een spreekuur op opvanglocatie de Kentering voor Oekrainers, aan de Nijmeegsebaan 29 in Groesbeek. Deze zijn op maandag ochtend van 10:00 tot 12:00, dan is Vluchtelingenwerk Nederland aanwezig. Op woensdag van 17:00 tot 19:00 staan de locatieleiders voor u klaar.

В Україні війна. Це хвилює і багатьох жителів нашого міста. Можливо, ви знаєте українців чи людей, які хочуть щось зробити для них, або ви хочете це зробити самі. Нижче ви знайдете відповіді на можливі запитання. Відповіді на ваше запитання немає в списку? Надішліть електронний лист на oekraine@bergendal.nl Ми намагаємося відповісти на ваш електронний лист якомога швидше. Двічі на тиждень відбувається консультаційна година в центрі прийому українців Кентерінг, що на Nijmeegsebaan 29 у Groesbeek. Вони відбуваються в понеділок вранці з 10:00 до 12:00, тоді присутній Refugee Work Netherlands. Щосереди з 17:00 до 19:00 для вас доступні ведучі локації.

=> Documenten vanuit de gemeente Berg en Dal

=> Vragen en antwoorden

Leefgeld

Hoe hoog is het leefgeld?

NB De (onderstaande) leefgeldregeling verandert per 1 april 2023. Als dat zover is, passen we de tekst hieronder aan. 

Gemeentelijke opvang:

€ 205,- per persoon per maand voor voedsel. Als vluchtelingen op een locatie verblijven waar eten voor hen wordt verzorgd, ontvangen zij deze toelage niet
€ 55,- per persoon per maand voor kleding en andere persoonlijke uitgaven


Particuliere opvang:

€ 205,- per persoon per maand voor voedsel 
€ 55,- per persoon per maand voor kleding en andere persoonlijke uitgagven
Woondeel: 
€ 215,- per persoon van 18 jaar of ouder per maand
€ 55,- per persoon jonger dan 18 jaar per maand

Moet ik het leefgeld en/of het extra woondeel geven aan mijn gastgezin?


Over het verrekenen kunt u samen met uw gastgezin afspraken maken. Elke particuliere woonsituatie is anders. Bij het ene gezin wordt meegegeten, op de andere plek kookt men zelfstandig. Het is verstandig om die afspraken (schriftelijk) vast te leggen. U en uw gastgezin hebben dan allebei dezelfde verwachting. 

Waarvoor krijgt u leefgeld?

Leefgeld is voor maaltijden, kleding en andere persoonlijke uitgaven. U kunt het extra bedrag gebruiken voor bijvoorbeeld openbaar vervoer, familiebezoek of sport. U kunt dit geld ook gebruiken om bij te dragen aan de kosten van het gastgezin. Maar dit is niet verplicht.

Aankomst, registratie en verblijf van vluchtelingen uit Oekraïne

Wat zijn de actuele regels rond de aankomst, het verblijf en de registratie van gevluchte Oekraïners?

Op de volgende website vindt u de actuele regels: Aankomst, registratie en verblijf van vluchtelingen uit Oekraïne | Opvang vluchtelingen uit Oekraïne | Rijksoverheid.nl(externe link)

Hulp vanuit de gemeente

Kunnen vluchtelingen uit Oekraïne zich inschrijven in onze gemeente?

We schrijven alle vluchtelingen in in de Basisregistratie Personen (BRP). Als u vluchtelingen kent die zich nog niet hebben ingeschreven, neem dan contact op met de gemeente via 14024.

Worden vluchtelingen opgevangen in Berg en Dal?

Er zijn verschillende particulieren/inwoners die al mensen hebben opgevangen.  Daarnaast zijn er 3 locaties waar grotere groepen vluchtelingen wonen: de Muntberg en de Kentering in Groesbeek en de pastorie in Leuth.

Particulieren kunnen via deze site een of meer Oekraïense vluchteling(en) in huis opnemen(externe link) of zich aanmelden via takecarbnbn.nl. Houd er wel rekening mee dat de huisvesting langer kan gaan duren dan velen hopen. Vluchtelingen opvangen brengt meer met zich mee dan u van tevoren kunt bedenken.. En om deze mensen na verloop van tijd weer ergens anders onder te brengen wordt lastig, omdat de stroom vluchtelingen verder toeneemt.

Krijgen de Oekraïense vluchtelingen begeleiding vanuit de gemeente? 

Op verschillende plekken in onze gemeente verblijven Oekraïners. De gemeente zorgt voor alle basisbehoeften. Dat is heel breed:

Huisvesting
Inrichting huisvesting
Brandveiligheid 
Tolken
7 dagen/week, 24 per dag aanspreekpunten
Invulling van de dag (mogen ze werken? Kunnen ze sporten? Fietsen beschikbaar? Etc.)
Openbaar vervoer (uitleggen hoe het hier werkt, info over routes/tijden, kosten etc.)
Inwoners die hulp/vergoeding willen bij opvang Oekraïners
Vuilophaal
Internet/tv/apparatuur
Financiering van alles
Inkomen/ Leefgeld Oekraïners
Medische hulp (van medicijnen en tandzorg tot aan krukken)
Psychosociale zorg
Onderwijs
Taallessen
Afstemmen vraag-aanbod werk(zoekenden)
Verzekeringen
Administratie
Afstemming met de crisisnoodopvang Veiligheidsregio
Afstemming met hulporganisaties

En dagelijkse problemen, vragen en suggesties. In de eerste week kwamen bijvoorbeeld voorbij: iemand met een voedselallergie die speciaal eten moet hebben, een zwangere vrouw die kraamzorg nodig heeft, iemand die een fiets wil om zich te kunnen verplaatsen, uitleg over hoe zaken in Nederland gaan met sportclubs, behoefte aan een bepaald boek ter afleiding etc. 
 

Waar kunnen vluchtelingen uit Oekraïne nog meer aan informatie komen?

Op de website van Vluchtelingenwerk(externe link) staat informatie voor Oekraïners. 

Інформація для біженців з України(externe link)

 

Zelf hulp of opvang bieden

Ik wil graag helpen, hoe kan ik dat doen?

Wilt u helpen? Heeft u goederen voor de vluchtelingen? Wilt u contactpersoon zijn voor de vluchtelingen? Meldt u dan aan bij het vrijwilligerssteunpunt. Dit steunpunt brengt het aanbod en de vraag van/voor de vluchtelingen bij elkaar. U kunt het steunpunt bereiken via oekraine@bergendal.nl.

Voorheen kon u ook in het gemeentehuis terecht. Het bleek dat daar geen behoefte meer aan was. Daarom bestaat dat steunpunt niet meer.

Ik heb woonruimte beschikbaar. Hoe kan ik een Oekraïense vluchteling opnemen in mijn huis?

Heeft u een logeerplek? Kijk dan op de site van Vluchtelingenwerk (externe link)voor meer informatie. Houd er wel rekening mee dat de huisvesting langer kan gaan duren dan velen hopen. Vluchtelingen opvangen brengt meer met zich mee dan u van tevoren kunt bedenken. En om deze mensen na verloop van tijd weer ergens anders onder te brengen wordt lastig, omdat de stroom vluchtelingen verder toeneemt. En voor de vluchtelingen is het ook niet prettig om telkens op weer een andere plek te moeten wennen. Als u toch vluchtelingen wil opvangen, lees dan eerst de 'handreiking particuliere opvang'(externe link).

Hoe lang mag ik Oekraïense vluchtelingen opnemen in mijn huis?

Wat kan en mag kunt u het beste hier bekijken: RefugeeHelp(externe link). Daar vindt u de meest actuele informatie.

Heeft het gevolgen voor mijn uitkering als ik vluchtelingen uit Oekraïne opvang?

Nee. Ook de zogenaamde kostendelersnorm wordt niet opgelegd wanneer een bijstandsgerechtigde een vluchteling uit Oekraïne in huis neemt. Ook op andere onderdelen van de uitkering heeft het geen invloed.

Ik heb familie of vrienden in Oekraïne, mogen wij hen opvangen?

Ja, dat mag. 

Informatie voor Oekraïense vluchtelingen

 

Mogen Oekraïners hier werken? 

Zij mogen hier werken. De Oekraïense vluchteling heeft hier geen registratie voor nodig. Wel een bankrekening. De werkgever moet melding maken dat hij/zij Oekraïense vluchtelingen in dienst heeft. Dit geldt per 1 april 2022. Deze vluchtelingen mogen mensen alleen in loondienst werken. Ook moet de werknemer door de werkgever uiterlijk twee werkdagen voor aanvang van de werkzaamheden aangemeld worden bij UWV. En moet de werkgever informatie doorgeven als de werkuren en werkplek.

Waar kunnen de Oekraïense vluchtelingen terecht voor informatie en vragen? 

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen voor informatie en vragen terecht bij de gemeente via oekraine@bergendal.nl. Voor algemenen zaken kunnen zij kijken op www.refugeehelp.com

Hoe lang mogen Oekraïense vluchtelingen rechtmatig verblijven in Nederland? 

Inwoners van Oekraïne kunnen Nederland inreizen met, maar ook zonder visum, dankzij het associatieverdrag dat de EU in 2017 met Oekraïne sloot. Voor meer/actuele informatie kijk op www.refugeehelp.com.

Heeft een vluchteling uit Oekraïne recht op financiële ondersteuning door de Nederlandse overheid?

Ja, vluchtelingen uit Oekraïne hebben gedurende hun tijdelijk verblijf in Nederland recht op financiële ondersteuning.