U kunt uw geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk. De manier waarop u dit doet bepaalt u zelf. Net als bij een ‘gewoon’ huwelijk kan dat met een uitgebreide ceremonie of heel eenvoudig.

Geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk met ceremonie

Wilt u een ceremonie om uw geregistreerd partnerschap om te zetten in een huwelijk? Open dan de link hieronder om dit te plannen. U heeft geen getuigen nodig voor deze omzetting.

Formulier omzetten geregistreerd partnerschap in huwelijk(externe link)

Geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk zonder ceremonie

U gaat samen met uw partner naar het gemeentehuis voor het omzetten van uw partnerschap in een huwelijk. Hiervoor maakt u eerst een afspraak. U heeft geen getuigen nodig voor deze omzetting.

Maak een afspraak(externe link)

Wat moet u meenemen?

  • Een geldig identiteitsbewijs van beide partners (paspoort, identiteitskaart of een rijbewijs).

Kosten

  • Bij een ceremonie: de kosten zijn afhankelijk van het type ceremonie en de dag die u kiest.
  • Een akte van omzetting kost €47,75

Goed om te weten

  • Het is niet mogelijk om een huwelijk om te zetten in een geregistreerd partnerschap.
  • Woont u allebei niet in Nederland en heeft wel tenminste één van u beiden de Nederlandse nationaliteit? Dan kunt u voor de omzetting terecht bij de gemeente Den Haag, afdeling Landelijke Taken.
  • Niet alle landen accepteren de omzetting van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk. Wilt u de omzetting gaan gebruiken in een ander land dan Nederland? Informeer dan eerst bij de ambassade van het betreffende land of dat zonder problemen kan.