Burgemeester Mark Slinkman doet een oproep aan de ouders/verzorgers van de Berg en Dalse jeugd over het gebruik van vuurwerk. Natuurlijk nemen de politie, gemeente, boa's hun verantwoordelijkheid om de overlast zo veel mogelijk tegen te gaan. Maar er ligt ook een grote verantwoordelijkheid bij de ouders/verzorgers.

Onderwerp: Vuurwerk, samen met u een veilige jaarwisseling

Beste ouder (of verzorger),

Het afsteken van vuurwerk is al vele jaren een vaste traditie op Oudejaarsavond. Bijna net zo gebruikelijk is het geworden dat vooral de jeugd eind november al begint met afsteken. Ook dit jaar ontvangen gemeente en politie hierover veel klachten van bewoners. Klachten variërend van vernielingen in de openbare ruimte, persoonlijk ervaren overlast tot aan angstige huisdieren. Deze mensen willen graag dat we de overlast(gevers) stoppen. We doen wat we kunnen, maar uw rol hierbij is minstens net zo belangrijk.

Wat kan de gemeente doen?
Op meldingen van inwoners reageren we natuurlijk, met als doel het stoppen van illegale activiteiten. De mogelijkheden om dit goed te doen zijn helaas beperkt, zeker in de avonduren. Meestal lopen jongeren namelijk rond, terwijl ze vuurwerk afsteken. Daardoor kunnen de politie of boa’s ze erg moeilijk betrappen, helemaal als het donker is. Alleen op deze manier de overlast tegengaan is dus niet voldoende.

Wat kunt u als ouder doen?
Veel beter dan wie dan ook kunt u voorkomen dat uw kind met vuurwerk op pad gaat: als ouder heeft u een veel beter zicht op de activiteiten van uw kinderen. Bijvoorbeeld worden via het internet bestelde pakketjes bij u thuisbezorgd, of aangeschaft vuurwerk wordt in uw huis bewaard. En u merkt het als uw kind ’s avonds met een tasje en aansteker de wijk intrekt, terwijl de buitentemperatuur het gewone hangen met vrienden al lang niet meer aantrekkelijk maakt.

Steeds zwaarder, gevaarlijker vuurwerk
Naast de ervaren overlast maak ik mij zorgen over de veiligheid van de jongeren zelf. Er wordt steeds zwaarder illegaal vuurwerk gekocht en afgestoken. En er wordt ook in Berg en Dal een levendige handel in dat illegale vuurwerk gedreven. Dit bleek laatst bij een inval in een woning in Groesbeek waarbij duizenden cobra’s, mortieren en nitraten werden gevonden.

Het vuurwerk van tegenwoordig is niet meer te vergelijken met het rotje of zelfs met de strijker uit uw eigen jeugd. We hebben het over zware explosieven, waarmee jongeren op pad gaan. Voeg dat bij stoerdoenerij en groepsgedrag en we hebben een gevaarlijke combinatie. Gaat het een keer mis, dan blijft het door de zwaarte van het vuurwerk al gauw niet bij het gemis van een paar vingers. Het verlies van een bijvoorbeeld een arm of zelfs een dodelijke afloop is niet denkbeeldig. Het verstand komt met de jaren, en tot die tijd is ouderlijk toezicht onmisbaar om jongeren veilig groot te laten worden.

Oproep
Ik vraag u nadrukkelijk om te helpen bij de aanpak van illegaal vuurwerk. Samen kunnen we ervoor zorgen dat onze jongeren 2024 niet op de spoedeisende hulp hoeven te beginnen. En dat de jaarwisseling voor iedereen goed verloopt. Ik dank u voor uw medewerking.

Met vriendelijke groet,

Mark Slinkman
Burgemeester gemeente Berg en Dal