In onze gemeente hebben we veel overnachtgingslocaties voor wandelaars van de Vierdaagse. Denk aan (pop-up) campings, hotels, groepsaccommodaties, b&b's en 'Vierdaagse bed' (gastgezin). Daarnaast zijn er bijvoorbeeld verenigingen en dorpshuizen die graag wandelaars daar willen laten verblijven. De gemeente gaat dit laatste niet meer toestaan*. We hebben hier verschillende redenen voor:

 • Het is niet eerlijk ten opzichte van reguliere accommodaties
  Reguliere accommodaties moeten aan veel regels voldoen en dit kost tijd, geld en energie. Regels zoals veiligheids- en hygiënevoorschriften en afdracht toeristenbelasting. En overnachtingen aanbieden is hun primaire inkomstenbron. In de Vierdaagseweek kunnen zij profiteren van alle inspanningen die zij het hele jaar doen. Een dorpshuis/vereniging zou anders klanten afsnoepen van een reguliere accommodatie. En voldoet bovendien niet aan alle regels, zoals de reguliere accommodatie.
 • Er is voldoende en veelzijdig aanbod van reguliere accommodaties
  Onze gemeente kent veel overnachtingsmogelijkheden. Tijdens de Vierdaagse komen daar nog een aantal Vierdaagse campings bij: camping De Grote Kat en camping Buitengast zijn al langere tijd in bedrijf. Sinds 2022 is er in de polder Vierdaagse camping De Plack bijgekomen en een reguliere camping vanaf 2018 in Kekerdom (Hazelaarshof). En er komt er nog waarschijnlijk nog één bij.  Uit navraag bij diverse locaties weten we dat sommige locaties weliswaar (snel) vol zitten, maar dat er ook locaties zijn waar dat niet zo is. 
 • Er is geen tekort aan overnachtingslocaties (zie het punt hierboven)
 • Als je het toestaat voor de ene, dan ook voor de ander
  Als we Vierdaagse overnachtingen toestaan voor bijvoorbeeld verenigingen en dorpshuizen, dan geldt dat voor alle mogelijke (sport)verenigingen en dorpshuizen in onze gemeente. Gevolg is dat de reguliere locaties minder overnachtingen 'verkopen', terwijl juist die locaties daarvoor bedoeld zijn. 
 • Overnachten bij (sport)verenigingen en dorpshuizen is in strijd met het bestemmingsplan
  Deze locaties hebben een andere bestemming dan het aanbieden van overnachtingen. Simpel uitgelegd: het mag op die plek niet. In een bestemmingsplan is dat bepaald. De eigenaar van een locatie weet dat.

* Afspraken die we eerder gemaakt hebben houden we ons aan. Dat hebben we namelijk destijds toegezegd. Die uitzonderingen zijn dorpshuis De Bosduivel in Heilig Landstichting en voorzieningenhart Op de Heuvel in Groesbeek.

Vierdaagsecamping Persingen. Foto Geert Kroes.