Overzicht monumenten Breedeweg

Kruksebaan 26 te Breedeweg

Kruksebaan 26 te Breedeweg

Gemeentelijk monument

Huidige functie: woonhuis
Bouwjaar: begin 20e eeuw
Bouwtype: hallenhuis
Kenmerken: witgepleisterde rechthoekige kleine boerderij met lage zijmuren onder een rietgedekt schilddak met wolfseind aan de voorzijde. Symmetrisch ingedeelde voorgevel met vierruitsvensters en voordeur in het midden.
Vroegere functie: keuterboerderij

Kerk Breedeweg

Sint Antoniusweg 2 te Breedeweg: RK kerk Sint Antonius Abt

Gemeentelijk monument

Huidige functie: RK kerk Sint Antonius Abt
Bouwjaar: 1949/1953 (toren)
Architect: J.G. Deur en C. Pouderoyen
Bouwstijl: traditionalisme (Delftse School), gebaseerd op vroegchristelijke architectuur

Beeld aan kerk, Breedeweg

Kenmerken: ensemble bestaande uit een vrijstaand pseudo-basilicaal kerkgebouw met absis, toren met zadeldak, achtzijdige doopkapel, twee portaaluitbouwen, toegangspoorten tot het naastgelegen kerkhof en verbindingslid naar de pastorie. De kerk is gebouwd van rode quasi-handgevormde baksteen met grove platvolle voegen. De voorgevel sluit aan op het kerkhof en heeft bakstenen pilasters, op de hoek een terracottabeeld voorstellende de H. Antonius Abt door P. Roovers. Inwendig een ruim middenschip met open dakstoel met sierbeschildering, van de zijbeuken gescheiden door witgeschilderde bakstenen zuilen en kolommen onder rondbogen in gekoppeld verband (noordelijke en zuidelijke zijbeuk verschillen) met kapitelen in gebosseerd arduin. Tot de uitgebreide originele inventaris behoren figuratieve glas-in-loodramen, een arduinen altaartombe en doopvont, smeedijzeren sierhekken en luchters en houten banken.
Bijzonderheden: gebouwd ter vervanging van de in de oorlog verwoeste kerk uit 1935. Architect C. Pouderoyen is begraven op de naastgelegen begraafplaats.

Sint Antoniusweg 2 te Breedeweg: Pastorie

Sint Antoniusweg 2 te Breedeweg: Pastorie

Gemeentelijk monument

Huidige functie: RK pastorie
Bouwjaar:  1949
Architect: J.G. Deur en C. Pouderoyen
Bouwstijl: traditionalisme (Delftse School)
Kenmerken: bakstenen pand op rechthoekige plattegrond onder een evenwijdig zadeldak met donkere pannen en twee schoorstenen, voorzien van een dienstuitbouw en een verbindingslid dat toegang geeft tot de kerk en liggend in een ruime tuin. Asymmetrisch ingedeelde voorgevel met gekoppelde vensters voorzien van gecementeerde lateien en tussenassen en een ingangspartij bestaande uit voordeur met bordes in een aedicula met timpaan en gecementeerde omlijsting. Rechts van de voordeur een rondboogvenster met stalen raam en glas-in-lood. Op de gevel enkele gecementeerde sierruiten in bakstenen kaders. Goed bewaard gebleven interieur uit de bouwtijd