Sint Antoniusplein 1 te Millingen aan de Rijn: Rooms Katholieke parochiekerk Sint Antonius van Padua

Rijksmonument

Huidige functie: Rooms Katholieke parochiekerk Sint Antonius van Padua
Bouwjaar: 1913-14/1955
Architect: W.A.M. te Riele Gzn/ B.W.A. Goddijn (bovenste geleding toren)
Bouwstijl: neogotiek

Sint Antoniusplein 1 te Millingen aan de Rijn, zijgevel kerk

Kenmerken: driebeukige kruisbasiliek met transept, koor met lagere zijkapellen en een smallere vijfzijdige koorsluiting met omgang en flankerende jongens- en meisjeskapel, voorzien van een hoge klokkentoren en sacristie, lage vieringsspits en een traptoren aan de westgevel. Alle daken zijn gedekt met leien in maasdekking. De nokuiteinden en de torenspitsen worden gemarkeerd door loden pironnen of smeedijzeren kruisen. De gevels worden geleed door steunberen die zich tweemaal verjongen en worden afgedekt met leien in maasdekking. Aan de gevel een stenen Antoniusbeeld met kind, waarboven een baldakijn in neogotische stijl. In het interieur een wandopbouw bestaande uit ronde kolommen met achtzijdige platte kapitelen, spitsboogvormige scheibogen, een lage lichtbeuk en stergewelven. De traveeën worden van elkaar gescheiden door spitse gordelbogen die rusten op tweezijdige gemetselde lisenen. Rijk interieur met diverse objecten uit de oude kerk (merendeels 19de eeuws) en veel elementen van kort na de bouw (ca. 1914-1920), in het bijzonder een 18e eeuwse eikenhouten preekstoel. In het koor, de zijkapellen en de koorsluiting gebrandschilderde ramen uit ca. 1914 door W. Derix. In de koorsluiting en in de viering  stenen heiligenbeelden met baldakijn uit ca. 1915-20, vermoedelijk door Van Bokhoven uit Den Bosch. De bovenste torengeleding werd na oorlogsschade herbouwd naar ontwerp van B.W.A. Goddijn.
Bijzonderheden: gebouwd ter vervanging van de volledig afgebroken middeleeuwse kerk. De  capaciteit van ca. 1100 zitplaatsen gaf de kerk de bijnaam "kathedraal van het Laag". Het RK parochiecomplex bestaat verder uit pastorie, kosterswoning, Heilig Hartbeeld en begraafplaats.

Zeelandsestraat 1 te Millingen aan de Rijn

Zeelandsestraat 1 te Millingen aan de Rijn

Rijksmonument

Huidige functie: woonhuis
Bouwjaar: 18e eeuw
Bouwtype: hallenhuis
Kenmerken: kleine rietgedekte boerderij onder een schilddak met wolfseinden, met aangebouwd bakhuisje en schuur. Jaarankers geven het jaar 1781 aan. De voorgevel is ongepleisterd en heeft vierruitsvensters met schuiframen en een voordeur met bovenlicht.
Vroegere functie: boerderij.

Sint Antoniusplein 1 te Millingen aan de Rijn: Rooms Katholieke parochiekerk Sint Antonius van Padua

: kleine rietgedekte boerderij onder een schilddak met wolfseinden, met aangebouwd bakhuisje en schuur. Jaarankers geven het jaar 1781 aan. De voorgevel is ongepleisterd en heeft vierruitsvensters met schuiframen en een voordeur