RK kerk van het Goddelijk Hart van Jezus De Horst

Ketelstraat 1 De Horst: RK kerk van het Goddelijk Hart van Jezus

Huidige functie: RK kerk van het Goddelijk Hart van Jezus

Bouwjaar: 1951-52
Architect:  N. van der Laan         
Bouwstijl: traditionalisme (Bossche School), gebaseerd op vroegchristelijke architectuur. 

Raam RK kerk van het Goddelijk Hart van Jezus De Horst

Kenmerken: witgeschilderde basilicale kerk met narthex, klokkentoren en vrijstaande doopkapel. Via een verbindingslid is de kerk verbonden met de pastorie. Aan de voorgevel een klassiek timpaan. Het middenschip heeft granieten kolommen en pijlers met segmentbogen in rode steen en een (oorspronkelijk versierd) cassettenplafond. Inwendig is de kerk witgeschilderd en heeft ze een integraal bewaard gebleven inventaris, bestaande uit o.a. houten en marmeren banken, marmeren altaartombe en doopvont met koperen deksel van Jan Noyons.

Schildering Lambert Simon RK kerk van het Goddelijk Hart van Jezus De Horst

Schilderingen in koor en Mariakapel en aan de orgeltribune zijn van de hand van Lambert Simon. De glas-in-loodramen in de Mariakapel zijn van Charles Eyck, die in de zijbeuken van Lambert Simon.
Bijzonderheden: de kerk is gebouwd ter vervanging van de in de oorlog verwoeste kerk uit 1927.

Ketelstraat 3, De Horst

Ketelstraat 3 De Horst

Gemeentelijk monument

Huidige functie: woonhuis/bed&breakfast
Bouwjaar: 1952
Architect: N. van der Laan
Bouwstijl: traditionalisme (mengeling van Delftse en Bossche School)
Kenmerken: U-vormig ensemble bestaande uit een woonhuis op rechthoekige grondslag met verbindingslid naar de RK kerk, gelegen in een ruime tuin grenzend aan de RK begraafplaats. De pastorie is gebouwd van quasi-handgevormde baksteen met grove voegen en heeft een schilddak met keramische pannendekking en schoorstenen op de nokuiteinden. De hoofdingang heeft een aedicula-omlijsting waarin een kruisje is uitgespaard. De verdieping is lager van opzet dan de begane grond (mezzanino). Boven de gevelopeningen flauwe segmentbogen. Aan de achterzijde een bijkeuken en (latere) serre, in de tuin een bakstenen schuurtje. Het interieur is deels oorspronkelijk.
Vroegere functie: RK pastorie