Kim de Haan, Sandra Verbogt-de Fijter en Monique van Baal willen graag een speelplek voor kinderen in het centrum van Groesbeek. Ze zijn op zoek gegaan naar een geschikte plek en vonden deze bij het stuk groen aan de Kerkstraat, naast het gemeentehuis. Burgemeester Mark Slinkman sprak donderdag 31 mei met Kim, Sandra en Monique over hun plannen voor de speelplek Kerkstraat. De burgemeester wil meer aandacht geven aan vrijwilligerswerk en onze waardering uitspreken.

Wat doen jullie precies?

Kim, Sandra en Monique vertellen: “We hebben al van alles gedaan. Zo hebben we  bijvoorbeeld een bijeenkomst voor de buurt georganiseerd. Om over de plannen te praten. Hier kwamen veel omwonenden op af. Jacky Swinkels (opbouwwerker Forte Welzijn) heeft ons geholpen. Hij heeft ons in contact gebracht met verschillende partijen, zoals de gemeente en Pluryn. De gemeente hielp bij het maken van een ontwerp. Leveranciers van de gemeente hebben op basis van onze wensen mooie ontwerpen gemaakt.

Er komen ook allemaal vragen op ons af. Wat doen we met veiligheid? En er loopt water door het stuk groen: daar moeten we goed naar kijken. Dit geeft ook weer mogelijkheden, want kinderen spelen graag in water. Door een bankje slim neer te zetten, kunnen ouders goed op hun kinderen letten. Nu gaan we op zoek naar geld. We hebben een stichting opgericht om zo bij verschillende fondsen iets aan te vragen. Ook blijven we communiceren met de buurt. En dan hopen we snel aan de slag te kunnen."

Hoe is dit initiatief ontstaan?

“We hadden behoefte  aan een speelplek in de buurt. Kinderen kunnen nu nergens spelen. Er is niets op loopafstand. Vervolgens hebben we enquêtes in de wijk gehouden. Om te kijken wat anderen hiervan vinden. Ook hebben we gevraagd of inwoners actief met ons mee willen denken.’’

Monique is later aangesloten vanuit de wijk Herwendaal. Samen met haar buren miste ze een speelplek. Omdat de Kerkstraat op loopafstand is heeft de gemeente beide initiatieven aan elkaar voorgesteld. Nu trekken ze samen verder op.

Wat is er leuk aan vrijwilligerswerk?

‘’Het is voor ons de eerste keer en het kost veel tijd. Je bent veel aan het regelen. Maar als het dan uiteindelijk lukt…. Dan is dat allemaal de moeite waard geweest. We maken weleens grapjes met elkaar. Zo van ‘als onze kinderen op de middelbare school zitten dan is de speelplek af’. Maar we hebben er alle vertrouwen in dat het goed komt. Ook maak je op een andere manier contact met de buurt. Dat is ook hartstikke leuk. We merken dat zo’n initiatief wel verbroederd.‘’

En hoe verder als de speelplek er ligt?

“We hebben het idee om een picknickmiddag te organiseren. Om zo samen wat te doen. Of bijvoorbeeld een voetbaltoernooi met ijsjes. We kijken met een schuin oog naar ’t Groeske. Daar worden allerlei activiteiten georganiseerd. Een mooi voorbeeld. Zelf moeten we erbovenop zitten voor wat betreft veiligheid of de hondenpoep. Pluryn wil helpen bij het beheer van het groen.”

Heb je tips voor mensen die ook iets willen oppakken in hun buurt?

“Gewoon doen. Je kunt daarnaast contact opnemen met de gemeente en vragen of iemand je helpt om op gang te komen. Alle hulp is fijn! Je moet wel proactief zijn, zoveel mogelijk mensen erbij betrekken. En dan is er eigenlijk meer mogelijk dan je denkt.”