Als u spullen of etenswaren wil verkopen vanuit een kraam of verkoopwagen, dan vraagt u een standplaatsvergunning aan bij de gemeente. U mag dan met uw kraam of wagen op een openbare plek in de open lucht staan. Bijvoorbeeld op of aan de openbare weg.

U kunt een standplaats vragen als u:

  • staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
  • handelingsbekwaam bent.

U kunt deze aanvraag direct online indienen.

Toestemming eigenaar voor het gebruik van een particulier terrein of een particulier gebouw

Als de standplaats op een particulier terrein of in een particulier gebouw is, dan is de toestemming van de eigenaar voor het gebruik van dit terrein of gebouw noodzakelijk. De eigenaar kan deze toestemming na de aanvraag voor een vergunning van een evenement direct online indienen.

Wat moet ik doen?

U vraagt de vergunning aan bij de gemeente. Dit kunt u doen door op de bovenstaande button 'Standplaatsvergunning aanvragen' te klikken. U kunt dan inloggen met DigiD of eHerkenning (minimaal betrouwbaarheidsniveau 2plus), waarna u de stappen volgt en de vragen beantwoordt. Nadat u de aanvraag heeft afgerond, ontvangt de gemeente uw informatie en wordt uw aanvraag behandeld.

Kosten

De kosten bedragen: € 19,20 voor maximaal één week; € 32,85 voor maximaal één maand; € 137,20 voor maximaal één jaar.

Wilt u op gemeentegrond gaan staan. Dan betaalt u daarnaast € 38,72 voor één dag € 111,76 voor de Vierdaagsedag € 80,62 voor één week € 1299,12 voor één jaar € 2574,46 voor één jaar voor een bloemenkraam (vanwege de omvang van de plaats)

Hoe lang duurt het?

U ontvangt binnen 8 weken bericht of u de vergunning krijgt. Als er een wachtlijst is of heeft de gemeente een maximum ingesteld dan kan het langer duren voordat u de vergunning krijgt.

Bezwaar maken

Als u het niet eens bent met de beslissing van de gemeente dan kunt u binnen 6 weken bezwaar maken.

Goed om te weten

Als de gemeente niet de eigenaar is van de grond waar u de standplaats wilt innemen, dan heeft u ook toestemming nodig van de grondeigenaar.

Een standplaatsvergunning is iets anders dan een marktplaatsvergunning. Dit laatste heeft u namelijk nodig als u een plaats wilt op de weekmarkt in Groesbeek of Millingen aan de Rijn.