Subsidie afkoppelen regenpijp
U kunt subsidie krijgen als u uw regenpijp afkoppelt van het riool. Afkoppelen betekent dat u uw regenpijp losmaakt van het riool. Regenwater dat op een dak valt verdwijnt vaak via de regenpijp in het riool. Dat is zonde! Door uw regenpijp los te maken kan regenwater in uw tuin stromen en daar wegzakken in de grond. We voorkomen hiermee dat bij hevige buien het riool overstroomt. Ook het helpt tegen verdroging van de grond. En het is gratis water voor uw plantjes.
Hoeveel subsidie kan ik krijgen?
De subsidie is 8,- per M² af te koppelen dakoppervlak. Er geldt een maximum van € 500,- per aanvraag. Per adres kunt u één keer subsidie aanvragen.
Let op: vraag de subsidie aan voordat u begint met het afkoppelen.
Hoe kan ik subsidie aanvragen?
Wilt u de afkoppelsubsidie aanvragen? Doe dit dan voordat u met de werkzaamheden begint.
U kunt de afkoppelsubsidie alleen krijgen als u aan de voorwaarden voldoet. Heeft u hulp nodig? Neem contact op met onze regenwateradviseur via e-mail afkoppelen@bergendal.nl of telefoon 06-580 761 83. Zij kan u helpen met het afkoppelen of met de het aanvragen van de subsidie.
Het is niet verplicht om de hulp van de regenwateradviseur in te schakelen,
Aanvragen subsidie:
1. Vul het aanvraagformulier op de website in. Zorg dat u de volgende gegevens bij de hand heeft:
- Een kaart, tekening of foto waarop duidelijk staat aangegeven welke regenpijp u wilt afkoppelen. Ook staat aangegeven hoe groot het aantal M² dak is dat aan de regenpijp is verbonden. Op deze pagina staat een voorbeeld hoe u het oppervlak van uw dak kunt berekenen en hoeveel regenwater u in uw tuin moet kunnen opvangen.
- Eén of meerdere foto’s van het gedeelte van de tuin waar het afgekoppelde regenwater naar toe wordt geleid.
- Een korte beschrijving van hoe u de afkoppeling gaat doen.
Let op: Een regenton alleen is geen afkoppeling. Wilt u een regenton plaatsen? Beschrijf dan hoe u het overtollige regenwater naar de tuin wilt leiden, als de regenton vol is.
2. Binnen 6 weken na uw aanvraag ontvangt u van ons een voorlopig besluit. U kunt dan beginnen met de werkzaamheden. Zijn er onduidelijkheden? Dan neemt de afkoppelcoach contact met u op om u te helpen met de aanvraag.
3. Binnen zes maanden na het voorlopige besluit moeten de werkzaamheden klaar zijn.
4. Maak tijdens de werkzaamheden verschillende foto’s die duidelijk laten zien hoe u de afkoppeling heeft aangepakt.
Start aanvraag subsidie afkoppelen regenpijp
Bent u klaar?
1. Bent u klaar met de werkzaamheden? Meld dit dan via het zogeheten gereedmeldingsformulier. U moet dit binnen 6 weken na afronding van de werkzaamheden doen.
2. Wij controleren of u volgens de regels en voorwaarden heeft afgekoppeld.
3. Is alles volgens de regels en voorwaarden gegaan? Dan ontvangt u binnen 6 weken het subsidiebedrag op uw rekening.
Voorwaarden subsidie
- Uw regenpijp is op dit moment nog niet afgekoppeld en zit aangesloten op het riool.
- U heeft nog niet eerder subsidie ontvangen voor het afkoppelen.
- U bent eigenaar van het pand. Bent u huurder bij Oosterpoort? Dan komt u ook in aanmerking voor de subsidie. Neem hiervoor eerst contact op met Oosterpoort.
- U mag nog niet begonnen zijn met de werkzaamheden van het afkoppelen.
- Uw woning/pand is voor 2012 gebouwd.
- U koppelt minimaal 25 M² dakoppervlak af. Dit dakoppervlak moet verbonden zijn aan de regenpijp die u afkoppelt.
- De hoeveelheid berging die u moet maken is 20mm per M² dakoppervlak. Met berging bedoelen we het gedeelte van uw tuin waar het regenwater naar toe wordt geleid.
Regenwateradviseur
Onze regenwateradviseur kan u helpen bij het afkoppelen en bij het aanvragen van de subsidie. De adviseur is bereikbaar via e-mail afkoppelen@bergendal.nl of telefoon 06-580 761 83.
Rekenvoorbeeld
Rekenvoorbeeld: hoeveel regenwater moet ik in mijn tuin opvangen?
U meet het oppervlak van het dak dat u wilt afkoppelen. Het oppervlak van het dak is de breedte van het huis X de lengte (lengte X breedte = M² dakoppervlak). Op een schuin dak valt evenveel regen als op een plat dak, dus dat maakt voor uw berekening niets uit.
- Is uw woning bijvoorbeeld 3,5 meter breed en 10 meter lang? Dan is het oppervlak: 3,5 x 10 = 35 m².
In onze voorwaarden staat dat uw tuin een regenbui van 40mm aan moet kunnen. Onderstaand rekenvoorbeeld laat zien hoe veel liter regenwater u in uw tuin moet kunnen opvangen:
- Dakoppervlak dat u wilt afkoppelen X mm regenbui = aantal liters water dat u moet gaan opvangen: 35M² X 40 mm = 1.400 liter
Rekenvoorbeeld: hoeveel M² tuin heeft u nodig om 35M² dakoppervlak af te koppelen met een bui van 40mm?
De totale hoeveelheid dakoppervlak is nodig aan tuin (35 M²) om een bui van 40mm goed aan te kunnen. Is uw tuin kleiner dan 35 M²? Dan maakt u het oppervlak waar u het regenwater opvangt dieper. Op die manier kunt u meer water opvangen. U kunt er ook voor kiezen om het regenwater onder de grond op te vangen in bijvoorbeeld infiltratiekratten.
Onze regenwateradviseur kan u helpen. Zij kan u een pdf sturen met voorbeelden en rekenmodellen.
Weigering subsidie
De gemeente kan beslissen om de subsidie niet te geven als:
- Het regenwater niet kan worden opgenomen in de bodem. Of het regenwater kan niet worden afgevoerd naar een geschikte wateropvang;
- De subsidiepot op is;
- Het afkoppelen zorgt of kan zorgen voor wateroverlast op andere terreinen;
- U of een voorgaande eigenaar al eerder subsidie heeft ontvangen voor het afkoppelen van het perceel via een andere regeling;
- Het afkoppelen vanuit milieu-, hygiënisch- of hydrologisch oogpunt ongewenst is;
- Het college van burgemeester en wethouders aanvullende redenen heeft om de aanvraag te weigeren.
Heeft u geen DigiD?
Heeft u vragen over het aanvraagformulier of heeft u geen DigiD? Neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer 14024 of stuur een mail naar afkoppelen@bergendal.nl. U krijgt het aanvraagformulier dan toegestuurd.