Taalmaatje zijn: “Knoop gewoon een gesprekje aan”

Taalmaatjes helpen mensen die nieuw in Nederland zijn met het oefenen van de Nederlandse taal. Om taalmaatje te zijn hoeft u niet gestudeerd te hebben. U hoeft ook geen les te geven. Het is vooral belangrijk dat u samen praat over de dagelijkse dingen. Zo doet Joke van der Krans het ook. 

Joke van der Krans is van oudsher wel docent, maar dat is niet perse nodig, benadrukt ze. “Het is geen school, je hoeft geen les te geven. Vraag wat ze bezig houdt, waar ze tegenaan lopen. Zo oefen je vanzelf de Nederlandse taal. Als je het wilt of het nodig hebt, dan is er lesmateriaal, hoor. Je kunt ook online een korte workshop volgen”.

Voor praktische hulp en begeleiding kunnen nieuwkomers terecht bij hun contactpersoon van de gemeente. Of bij hun docent van de taalschool. Die hulp en begeleiding hoef je als taalmaatje niet te geven.

Gezelligheid

Joke woont in Millingen. Ze is nu zo’n 3 jaar taalmaatje. “Ik heb er veel plezier in en ook gezelligheid. Je leert veel van elkaars cultuur”. Joke was eerst 2 keer taalmaatje voor een individuele nieuwkomer. Nu begeleidt ze samen met een ander taalmaatje een groep. In de groep zitten 9 nieuwkomers. 

Gewone dingen

Elke dinsdagochtend komen ze samen in Kulturhus Den Ienloop. Meestal bedenkt Joke een thema om het over te hebben. Hele gewone dingen. “Laatst liep ik naar Den Ienloop en toen viel me op dat er in de straat een nieuw dak werd geplaatst. Dan vraag ik in de groep: ‘Wat is jullie opgevallen toen je vanmorgen naar de les kwam? Heb je toen iets speciaals gezien?’ En dan komt iedereen in de groep aan de beurt om iets te vertellen.”

Oefenen

Een heleboel dingen kunnen onderwerp van gesprek zijn. “De onderwerpen liggen voor het oprapen”, zegt Joke. “Je kunt oefenen met boodschappen doen of met klokkijken. Hoe laat begint je school? Hoe laat moet je weg? Of sluit aan bij de van taallessen op school. Wat heb je gedaan op school? Ik vraag ze vaak om hun schoolboek mee te nemen. Dan kunnen we samen nog eens oefenen met iets wat ze moeilijk vonden. Of vraag naar hun buren, hun kinderen, gewoontes. Hoe gaat dat in jouw land?”

Wat Joke het leukste vindt aan taalmaatje zijn? “Ik vind het heel fijn om mensen uit een andere cultuur op weg te helpen hier in Millingen om een nieuw thuis op te bouwen”. 

Wilt u ook taalmaatje worden?

Viola Ditmer is consulent statushouders participatie bij de gemeente Berg en Dal. Zij probeert zoveel mogelijk taalmaatjes te vinden voor de nieuwkomers in de gemeente. Het gaat bij taalmaatjes om nieuwkomers die in Nederland mogen blijven. Statushouders heten die. Het is belangrijk dat die zo snel mogelijk Nederlands leren. Dat leren ze op school, maar nog sneller gaat het door te oefenen in de praktijk. 

Taalmaatjes krijgen op verschillende manieren ondersteuning vanuit de gemeente. Het begint natuurlijk met een goede match. Viola spreekt alle taalmaatjes (vrijwilligers en nieuwkomers) zelf. Ze kijkt naar de interesses en situatie van de taalmaatjes en zoekt mensen die zo goed mogelijk bij elkaar passen. De gemeente ondersteunt ook met oefenmateriaal en bijeenkomsten met andere taalmaatjes. 

Wilt u ook taalmaatje worden? Bel of mail Viola dan. Dat kan via v.ditmer@bergendal.nl of via 06- 14 32 43 51.