Taalmaatjes helpen nieuwkomers om sneller en beter Nederlands te leren. Het leren van de Nederlandse taal is voor deze mensen erg belangrijk. Daardoor kunnen zij zichzelf beter redden in de samenleving. Nieuwkomers oefenen met hun taalmaatje één keer per week de Nederlandse taal. Bijvoorbeeld door samen dingen te ondernemen, te praten, te lezen, of televisie te kijken.

Taalmaatje worden?

Wilt u taalmaatje worden? Laat het weten aan Christiane Langenberg via 06-43 43 43 54 of c.langenberg@bergendal.nl. Vooral in Millingen en Groesbeek zijn we op zoek naar taalmaatjes!

Wekelijkse afspraak

De wekelijkse afspraak duurt meestal tussen de 1 en 2.5 uur. U spreekt dit samen af. U bent taalmaatje voor 1 jaar voor de betreffende nieuwkomer. Wilt u na 1 jaar verdergaan als taalmaatje? Dan wordt u aan een nieuwe inwoner gekoppeld.

Wat doet de gemeente voor taalmaatjes?

De gemeente koppelt nieuwkomers aan taalmaatjes en organiseert de kennismaking. We zorgen voor lesmateriaal zodat het taalmaatje de nieuwkomer goed kan begeleiden. En organiseren bijeenkomsten voor taalmaatjes. 

Het belang van taalmaatjes

Taalmaatjes zijn erg belangrijk voor nieuwkomers. Burgemeester Mark Slinkman verwoordde het zo: “Natuurlijk is het voor nieuwkomers belangrijk om naar school te gaan en daar de taal te leren. Maar je leert pas echt hoe de taal en een land werken als je contact maakt met de inwoners en gesprekken aangaat.”

Statushouders leren niet alleen van de taalmaatjes. Andersom is ook het geval. Als u taalmaatje bent maakt u kennis met andere culturen. Het verrijkt uw leven.

Vragen?

Heeft u vragen? Neem dan contact op met Christiane Langenberg via 06-43 43 43 54 of c.langenberg@bergendal.nl.