Taalmaatjes helpen statushouders om de Nederlandse taal beter te leren spreken. Burgemeester Mark Slinkman bezocht het taalmaatjescafé. Hier komen taalmaatjes regelmatig bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en elkaar te ondersteunen.

De impact van een taalmaatje

De burgemeester ging tijdens zijn bezoek in gesprek met de taalmaatjes: ”Je realiseert je dan dat taalmaatjes zoveel meer doen dan de taal leren aan statushouders. Ze nemen statushouders in het begin soms bijna letterlijk bij de hand om ze wegwijs te maken in onze samenleving. Voor iemand die hier opnieuw moet starten is alles ingewikkeld en verwarrend in het begin. Een start maken is dan best moeilijk. Taalmaatjes helpen hierbij. In een tijd dat bijna alles draait om tijd en geld is het heel bijzonder dat er mensen zijn die anderen op deze manier willen helpen.

Natuurlijk is het voor nieuwkomers belangrijk om naar school te gaan en daar de taal te leren. Maar je leert pas echt hoe de taal en een land werken als je contact maakt met de inwoners en gesprekken aangaat.”

Van elkaar leren

Statushouders leren niet alleen van de taalmaatjes. Andersom is ook het geval. Taalmaatje Marianne van Baggem licht toe: ‘Taalmaatje zijn verrijkt mijn leven omdat ik hierdoor kennis maak met andere culturen. Mijn taalmaatje is Edil, een alleenstaande Somalische moeder met 4 kinderen. Zij vertelt mij veel over haar leven: waar ze vandaag komt en hoe ze alles in Nederland ervaart. Ik krijg daardoor meer inzicht in de Somalische cultuur én in onze eigen cultuur. Daar leer ik veel van. Het geeft me echt energie. Ik kan iedereen aanraden om taalmaatje te worden!’

Benieuwd naar de taalmaatjes?

Wilt u meer weten over de taalmaatjes? Kijk dan naar het filmpje van het bezoek van de burgemeester aan het taalmaatjescafé. Het filmpje is te zien op www.vimeo.com/gemeentebergendal > Taalmaatjescafé