De gemeente Berg en Dal gaat samen met inwoners meer bomen, struiken en bloemen planten. Zo maken we onze gemeente beter bestand tegen hoosbuien, behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier.

Wat u kan doen: een groene tuin

Draag een steentje bij en help de natuur! Door de verstening verdwijnen steeds meer dier- en plantsoorten. Elke tegel die we vervangen door planten helpt bij het herstel van de natuur. Maar hoe ga je te werk? En welke planten kunnen het beste in uw tuin? Op de website van het NK Tegelwippen staan een paar tips op een rij, zo heeft u in zeven stappen een groene tuin! Bekijk ze hier.(externe link)

Wat de gemeente doet: pleinen vol planten en bomen

We gaan in 2023 en 2024 onze gemeente vergroenen. Binnen de dorpskernen vervangen wij klinkers en stenen door planten en bomen. Wij gaan als gemeente zelf op zoek naar goede locaties. Maar vragen ook uw hulp om goede plekken aan te wijzen. Weet u een plek in uw buurt waar u graag meer groen ziet? Of heeft u zelf een mooi, creatief idee om uw straat of buurt groener te maken? Dat kan bijvoorbeeld een buurttuintje zijn of een bloemenweide. Laat het ons weten via Samen Berg en Dal(externe link).

Alle initiatieven waarmee we Berg en Dal groener kunnen maken zijn welkom.

Waarom vergroenen we?

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Dit kan zorgen voor wateroverlast of juist verdroging. Meer groen helpt om overlast tegen te gaan. Het regenwater kan wegzakken in de grond. Bomen en struiken zorgen voor een koeler huis in de zomer. Bovendien trekt groen vogels en vlinders aan.

We gaan dus (tuin)tegels vervangen door groen! Doet u mee?