Onze gemeente kent veel bijzondere vrijwilligers. Bij de Kringloop in Groesbeek werken maar liefst 32 van hen. Wethouder Irma van de Scheur was er te gast en sprak verschillende vrijwilligers. Ze was benieuwd wat het vrijwilligerswerk bij de Kringloop inhoudt, wat leuk en minder leuk is aan het werk en waarom zij hier vrijwilligerswerk doen. Het werd een leuk tafelgesprek.

Wat doen jullie voor vrijwilligerswerk?

Eigenlijk het hele reilen en zeilen van de winkel. Dus het innemen van de verschillende spullen, sorteren, uitzoeken, ophangen, afrekenen. Ga zo maar door. We zijn nu bijvoorbeeld bezig met het sorteren van de winterkleding. Deze komt weer in de winkel te hangen. En dan gaat de zomerkleding eruit. Een hele organisatie.

Wat is zo leuk aan het vrijwilligerswerk?

Ik vind een kringloop sowieso een leuke winkel. Zelf houd ik ook erg van die leuke tweedehands marktjes. Toen ik hier begon had ik tijd over en dit leek me een perfecte plek om te werken. Dat begon met één avond op donderdag. En nu zijn we bijna de hele week open en loop ik hier al 3 dagen. En met de kerst ben ik hier al de hele week. Er is veel behoefte aan deze Kringloop. Het is vermoeiend maar heel leuk. Het is heel veel werk dus als ik ’s avonds thuis kom lig ik meteen op de bank. En dan voel ik me helemaal voldaan.

Wat ook leuk is aan de Kringloop is dat een groot deel van de inkomsten wordt uitgegeven aan goede doelen. Zo werken we allemaal voor een mooie opbrengst voor andere hele mooie initiatieven. Daarom komen ook veel bezoekers van buiten de gemeente hier winkelen, blijkbaar wordt dit gewaardeerd.

Je doet dit werk omdat je het zelf leuk vind. Het is ook erg dankbaar werk. Een voorbeeld: “Een man uit Millingen komt binnen. Hij is hier net komen wonen en heeft geen geld. Hij was helemaal nat van de regen. En toen zei ik: Laten we eerst even andere kleding aan doen. En toen gaf hij aan dat hij daar geen geld voor had, hij kwam voor een bed. Nou, dat je zo iemand kan helpen en hem aan spullen kan helpen is natuurlijk hartstikke mooi. We zien heel veel verborgen armoede.

Soms is het ook minder leuk. Bij het innemen van de spullen worden sommige gasten boos als we iets niet aannemen. Maar ja, wij hebben ook stortkosten en daarom kunnen we niet zomaar alles aannemen. Het is begrijpelijk, iedereen komt met de beste intenties. Vanuit de boosheid nemen ze dan ook nog de goede spullen weer terug mee naar huis. Dat vinden we dan heel jammer.

Hoe kunnen wij als gemeente vrijwilligers helpen?

Vrijwilligers uit onze gemeente worden al door de gemeente ondersteund door bijvoorbeeld het aanbieden van cursussen voor vrijwilligers. We kunnen zo geen andere dingen bedenken hoe de gemeente haar vrijwilligers kan ondersteunen.

De Kringloop kan altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. Lijkt u dit leuk werk? Loop dan vooral eens binnen (Industrieweg 19, Groesbeek) en vraag naar André Brouwer.

Kent u ook vrijwilligers die u in het zonnetje wil zetten? Of bent u een vrijwilliger en wilt u aan de burgemeester laten zien wat u doet? Meld u dan aan bij Jelle Blijham. Hij is bereikbaar op telefoonnummer 06-14624783. U kunt ook een mail sturen naar J.Blijham@bergendal.nl.

We komen graag ook bij u langs.

Heeft u vragen over vrijwilligerswerk? Neem dan contact op met ons vrijwilligerssteunpunt via telefoonnummer 085-0406066 of per mail naar anke.jacobs@bergendal.nl.