Kampvuur

U mag niet zomaar vuur stoken in de open lucht. Bijvoorbeeld een kampvuur, of als u hout of groenafval verbrandt. Wilt u dit toch doen? Dan vraagt u een ontheffing aan bij de gemeente.

Let op

  • U hoeft geen ontheffing te vragen als u vuur maakt met kaarsen, fakkels, vuurkorven, terrashaarden of als u een vuur stookt om te koken, bakken en braden, zoals bij een barbecue.
  • Kerstboomverbrandingen en Paasvuren zijn niet meer toegestaan.

Verbranden snoeihout en zieke planten

Voor het verbranden van snoeihout en zieke planten moet u een aanvraag ontheffing verbranden van snoeihout en zieke planten indienen. Er moet sprake zijn van onderhoud aan erfbeplantingen en/of landschap in het buitengebied door particulieren of stichtingen/verenigingen. Bedrijfsafval mag niet worden verbrand.

Als u deze ontheffing heeft, moet u tenminste 2 werkdagen voorafgaand aan de voorgenomen verbranding een melding indienen.

De ontheffing is geldig voor de periode van het stookseizoen dat loopt van 1 november tot 1 april, niet in het weekend en niet op feestdagen.

Digitaal aanvragen met DigiD of eHerkenning

Voor deze aanvraag moet u inloggen als particulier met DigiD en als bedrijf met eHerkenning. U heeft hiervoor een eHerkenningsmiddel nodig met betrouwbaarheidsniveau 2+ of hoger.

Wat moet ik doen?

U vraagt de ontheffing aan bij de gemeente. Geef hierbij de volgende informatie:

  • het soort afval dat verbrand wordt;
  • de locatie van het vuur;
  • de datum, starttijd en tijdsduur van het vuur.

Vuur stoken buiten het stookseizoen melden

Voor een melding van het stoken van vuur niet in een vuurkorf, buiten de periode van 1 november tot 1 april of op een zondag of feestdag kunt u terecht bij de politie.

Hoe lang duurt het?

U ontvangt binnen 8 weken bericht of u de ontheffing krijgt.

Bezwaar maken

Als u het niet eens bent met de beslissing van de gemeente dan kunt u binnen 6 weken bezwaar maken.