Vuur stoken: Kampvuur of Verbranden snoeihout
Kampvuur
U mag niet zomaar vuur stoken in de open lucht. Bijvoorbeeld een kampvuur, of als u hout of groenafval verbrandt. Wilt u dit toch doen? Dan vraagt u een ontheffing aan bij de gemeente.
Let op
- U hoeft geen ontheffing te vragen als u vuur maakt met kaarsen, fakkels, vuurkorven, terrashaarden of als u een vuur stookt om te koken, bakken en braden, zoals bij een barbecue.
- Kerstboomverbrandingen en Paasvuren zijn niet meer toegestaan.
Verbranden snoeihout en zieke planten
Voor het verbranden van snoeihout en zieke planten moet u een aanvraag ontheffing verbranden van snoeihout en zieke planten indienen.
Als u deze ontheffing heeft, moet u tenminste 2 werkdagen voorafgaand aan de voorgenomen verbranding een melding indienen.
De ontheffing is geldig voor de periode van het stookseizoen dat loopt van 1 november tot 1 april, niet in het weekend en niet op feestdagen.
Digitaal aanvragen met DigiD of eHerkenning
Voor deze aanvraag moet u inloggen als particulier met DigiD en als bedrijf met eHerkenning. U heeft hiervoor een eHerkenningsmiddel nodig met betrouwbaarheidsniveau 2+ of hoger.
Wat moet ik doen?
U vraagt de ontheffing aan bij de gemeente. Geef hierbij de volgende informatie:
- het soort afval dat verbrand wordt;
- de locatie van het vuur;
- de datum, starttijd en tijdsduur van het vuur.
Vuur stoken buiten het stookseizoen melden
Voor een melding van het stoken van vuur niet in een vuurkorf, buiten de periode van 1 november tot 1 april of op een zondag of feestdag kunt u terecht bij de politie.
Hoe lang duurt het?
U ontvangt binnen 8 weken bericht of u de ontheffing krijgt.
Bezwaar maken
Als u het niet eens bent met de beslissing van de gemeente dan kunt u binnen 6 weken bezwaar maken.