Afval: Wat doet de gemeente?
Afvalbeleid
Gemeente Berg en Dal wil graag haar bijdrage leveren aan de landelijke doelstellingen op het gebied van afval en grondstoffen. Daarom willen we het gebruik van nieuwe grondstoffen beperken. En willen we grondstoffen zoveel mogelijk gescheiden inzamelen en geschikt maken voor recycling. Dat doen we door inwoners te helpen en te stimuleren het afval zo goed mogelijk te scheiden.
Plastic+, oud papier en GFT haalt Dar gratis aan huis op. Textiel en glas kunt u gratis wegbrengen naar centrale containers verdeeld over de gemeente. En binnenkort kunt u ook luiers en incontinentiemateriaal gescheiden en gratis wegbrengen naar centrale inzamelpunten. Deze inzamelpunten staan vaak dichtbij kinderdagverblijven en locaties waar veel ouderen wonen.
Scheiden we deze grondstoffen goed? Dan blijft er per huishouden een beperkte hoeveelheid restafval over. Dit restafval haalt Dar aan huis op in tariefzakken die u in de supermarkt kunt kopen.
Voor alle andere afvalsoorten kunt u gebruik maken van de 3 milieustraten: Millingen aan de Rijn, Groesbeek en Nijmegen. Daar kunt u en groot aantal gescheiden afvalsoorten gratis wegbrengen. Voor een klein aantal soorten afval moet u een bedrag per kilogram betalen. Tegen betaling kan Dar uw grof afval ook aan huis ophalen.
Afvalstoffenheffing
Ook is de gemeente verantwoordelijk over de afvalstoffenheffing. Dit is een belasting voor afval. Ieder huishouden moet afvalstoffenheffing betalen. Met deze inkomsten kan de gemeente uw huisvuil ophalen en verwerken. Informatie over de afvalstoffenheffing(externe link) kunt u vinden op de website van Munitax.
Contact
Voor vragen over de afvalstoffenheffing kunt u contact opnemen met Munitax via telefoonnummer 024-6780962 (maandag t/m vrijdag van 8.30 - 12.30 uur).
Afvalbakken
De gemeente plaatst en beheert afvalbakken in de openbare ruimte. Ze staan voornamelijk op plekken waar mensen meestal eventjes blijven. Bijvoorbeeld bij speeltuintjes of ontmoetingsplekken waar meerdere picknickbanken staan.
Sinds twee jaar haalt de gemeente af en toe afvalbakken weg. Dat doen we niet zonder reden.
- Sommige bakken worden weinig gebruikt. Het is nodig om bakken regelmatig te legen om stankoverlast en opgehoopt afval te voorkomen. Dat kost geld. Ook het legen van de bakken waar heel weinig afval in ligt. Dat is natuurlijk zonde.
- Rondom afvalbakken ligt vaak meer rommel dan erin. Het gebeurt helaas regelmatig dat mensen allerlei rotzooi bij een afvalbak dumpen. Sommige plekken lijken daardoor op een vuilstortplaats.
- Ook komt het steeds vaker voor dat mensen huisvuilzakken in de bakken proppen. Daar zijn ze natuurlijk niet voor bedoeld. De bak zit dan direct vol, er kan niets meer bij. Het kost ook meer moeite om bij het legen de grote zakken eruit te halen.
Sinds kort hebben we een pilot van zogenaamde participatiebakken. Dat zijn bakken die de gemeente op verzoek van bijvoorbeeld een wijkraad of buurtvereniging plaatst. Inwoners/vrijwilligers legen de bakken. Ze staan vooral op plekken waar veel mensen komen. Op sommige plekken is het een succes. We wachten nog even af hoe de pilot verloopt.