Energiefixers helpen huishoudens met energie besparen

De gemeente Berg en Dal zet zogeheten ‘energiefixers’ in die inwoners helpen met energie besparen. De energiefixers gaan bij inwoners langs om energiebesparende producten in de woning te plaatsen. Ook geven ze tips om gas en stroom te besparen. Hierdoor is een besparing tot wel €300 per jaar mogelijk.

De producten en het huisbezoek zijn gratis en niet verplicht.

Waar gaan de energiefixers langs?

De energiefixers bezoeken wijken/straten in onze gemeente waar volgens TNO cijfers relatief meer energiearmoede is. Dit zijn veelal wijken met sociale huurwoningen. Iedereen die in deze wijken/straten woont komt in aanmerking, dus ook inwoners met een koopwoning. 

Inwoners die in aanmerking komen ontvangen vanzelf een brief van de gemeente.  Heeft u geen brief ontvangen? Dan kunt u helaas geen gebruik maken van de energiefixers. 

Wanneer gaan de energiefixers langs?

De energiefixers zijn half december 2023 gestart in Ubbergen en Beek.  Vanaf 2024 bezoeken ze de andere dorpen van de gemeente.  Inwoners krijgen eerst een brief waarin de energiefixers worden aangekondigd. Daarna gaan de fixers bij de woningen langs. Als een inwoners dat wil, voert de fixer meteen de energiebesparende maatregelen uit. Of er wordt een afspraak voor een andere keer gemaakt. Inwoners die een brief hebben gekregen kunnen ook zelf een afspraak maken. 

Energiebesparende maatregelen

De energiefixers voeren verschillende klussen uit met producten tot een waarde van €165. Een huisbezoek duurt 1 tot 1,5 uur. 

Klussen die de energiefixers kunnen uitvoeren:

  • Het plaatsen van energiezuinige ledlampen, radiatorfolie, radiatorventilator, waterbesparende douchekop, aan-uit stekkerdozen en schakelaars
  • Het aanbrengen van tochtstrips en tochtbanden
  • Het ontluchten van radiatoren
  • Instellen van de cv-ketel op 60º

Energiefixers is een project van de gemeente Berg en Dal in samenwerking met het Regionaal Energieloket. De energiefixers zijn te herkennen aan hun blauwe kleding en hun pasje.