Knapheidepad - Wilgstraat - Kruksebaan (stroombaan 1)

De gemeente Berg en Dal en waterschap Rivierenland gaan wateroverlast en verdroging aanpakken in de kern Breedeweg. Dit doen we bij de zogenaamde stroombanen.

Wat zijn stroombanen?

Stroombanen zijn natuurlijke dalen in het landschap. Deze staan normaal gesproken droog. Bij hevige neerslag stromen regenwater en modder vanaf de hellingen via deze dalen naar beneden. Dit kan wateroverlast veroorzaken in Breedeweg. 

In totaal heeft Breedeweg 7 stroombanen. Stroombaan 1 loopt van Klein Amerika, Knapheideweg/pad - Hemeltje - Wilgstraat - Kruksebaan. Hier nemen we verschillende maatregelen.

Wat gaan we doen bij stroombaan 1?

Wilt u een indruk krijgen wat we gaan doen? Kijk dan naar deze animatie. De animatie laat enkele belangrijke maatregelen bij stroombaan 1 zien.

Maar we gaan nog veel meer doen tegen wateroverlast en verdroging in Breedeweg. Hierover informeren we de inwoners van Breedeweg in een latere fase.

Wat hebben we al gedaan?

Dakotastraat

Bij de Dakotastraat hebben we op het diepste punt van de weg een lijngoot aangebracht tussen de weg en de parkeerplaats. Een lijngoot kan over de volle lengte van de weg regenwater opvangen. De goot is verbonden met de sloot die achter de wijk loopt. Zo kan het regenwater altijd afgevoerd worden, ook als het riool al vol zit met regenwater.

De kans dat er nu nog water de woningen inloopt is door deze ingreep klein.

Buurtsuper

Bij de buurtsuper hebben we onder andere een afvoerbuis met roosters geplaatst aan het einde van de parkeerplaats. Ook is de ingang van de parkeerplaats verlaagd. Het overtollige regenwater dat van de weg komt, kan hierdoor makkelijker via de parkeerplaats wegstromen naar de roosters. Via de roosters stroomt het vervolgens in de achterliggende sloot. Hierdoor komt er minder regenwater in het riool.