Zorgt u voor een ziek familielid? Staat u altijd klaar voor uw buurvrouw? Dan bent u misschien wel mantelzorger. Een mantelzorger is iemand die onbetaald langdurige steun, hulp en zorg geeft aan iemand in de directe omgeving die van deze hulp afhankelijk is. Mantelzorg is vaak geen vrijwilligerswerk waar u zelf voor kiest. Het is een situatie waar u inrolt. Bijvoorbeeld wanneer uw kind gehandicapt is, uw partner chronisch ziek wordt of uw moeder gaat dementeren. Soms gaat het om een paar uur per week, soms is mantelzorg een dagtaak.

Heeft u vragen over mantelzorg? Wilt u uw verhaal kwijt? Of kunt u wel een steuntje in de rug gebruiken? Mantelzorg Berg en Dal(externe link) is er voor u. Bij Mantelzorg Berg en Dal kunnen mantelzorgers elkaar ontmoeten en hun ervaringen uitwisselen.

Hoe ondersteunt de gemeente de mantelzorger?

Samen met actieve vrijwilligers en mantelzorgers van Mantelzorg Berg en Dal hebben we de Nota mantelzorg geschreven. In de nota staat hoe de gemeente mantelzorgers ondersteunt.* We ondersteunen mantelzorgers op 3 manieren:

  • door het mantelzorgcompliment uit te reiken. Degene die mantelzorg ontvangt kan dit aanvragen. Als de verzorgde niet zelf het compliment kan aanvragen, kan iemand anders dat namens hem of haar doen. Het compliment bestaat uit een cadeaubon ter waarde van 50 euro. Zie Mantelzorgcompliment | Mantelzorg Berg en Dal(externe link) voor meer informatie en het aanvragen van een compliment.
  • door (steunpunt) Mantelzorg Berg en Dal te ondersteunen. We doen dit door middel van professionele coördinatie en een activiteitenbudget. Het doel hiervan is in contact komen met mantelzorgers, activiteiten organiseren voor mantelzorgers, vragen beantwoorden, etc.
  • door verschillende mogelijkheden voor een zorgpauze (= vervangende zorg) aan te bieden.

In de nota kunt u hierover verder lezen. Ook leest u waarom de gemeente het belangrijk vindt om mantelzorgers te ondersteunen en wat mantelzorg nu eigenlijk is.

* De informatie in de nota met betrekking tot het aanvragen van mantelzorgurgentieverklaringen is verouderd. Dit traject loopt niet meer via de gemeente en de aanvraag kan dus niet meer worden ingediend bij het sociaal team. Het complete stappenplan en nadere informatie over het aanvragen van een mantelzorgurgentieverklaring vindt u op Berg en Dal - Urgentiecommissie(externe link).

Wat doet Mantelzorg Berg en Dal voor u?

  • een persoonlijk gesprek;
  • hulp bieden bij praktische vragen over hulpmiddelen, regelingen of administratie;
  • het verlichten van zorgtaken;
  • het bieden van verschillende activiteiten om er even tussenuit te zijn;
  • het geven van cursussen, workshops en informatiebijeenkomsten.

Wat kunt u voor Mantelzorg Berg en Dal betekenen?

Als u zelf een idee heeft horen wij dit graag van u. Misschien heeft u een idee voor een nieuwe activiteit? Of weet u hoe wij mantelzorgers beter kunnen bereiken? Of tips om de zorg te verlichten? Wij komen graag met u in contact.

Contact

Mantelzorg Berg en Dal
Postbus 109
6560 AC Groesbeek
telefoon: (085) 040 60 66
E-mail: info@mantelzorgbergendal.nl
Website: www.mantelzorgbergendal.nl