Een brood is een symbool van welzijn, vrede en liefde in elk Oekraïens gezin. Tarwe symboliseert rijkdom en voorspoed. En zonvormig brood is een symbool van geluk en overvloedig leven”. Aldus Ivan (niet op de foto), Lilia (het jonge meisje) en Svetlana toen ze een traditioneel Oekraïens brood gaven aan burgemeester Mark Slinkman en de wethouders.

Aanleiding voor het bezoek van burgemeester en wethouders is dat er zo’n 40 Oekraïners extra op De Kentering in Groesbeek zijn komen wonen. In dat voormalige kantoorgebouw hebben we daarvoor een vleugel verbouwd. Het merendeel van de nieuwe bewoners komt van de twee andere opvanglocaties in onze gemeente die gesloten zijn/worden.

Mark Slinkman: “Deze mensen zijn enorm dankbaar voor de gastvrijheid en hulp die ze ervaren binnen onze gemeenschap. Inmiddels werken ze hier, zitten ze hier op school en doen ze volledig mee in onze maatschappij. Ik heb daar enorm veel respect voor want ze hebben familie en geliefden achter moeten laten (of erger) en zijn in een vreemd land komen wonen. En dan ook nog in een gebouw met verschillende landgenoten die opeens huisgenoten zijn geworden”

Wilt u meer weten over de opvang van Oekraïners, de aantallen, wat ze zoal doen, hoe ze wonen, kijk dan op www.bergendal.nl/oekraine.