Om een rijbewijs aan te vragen maakt u een afspraak. U geeft tijdens uw afspraak aan of u uw rijbewijs gratis thuis wilt laten bezorgen of komt ophalen in het gemeentehuis in Groesbeek. Dat kan na 5 werkdagen.

Online verlengen

Gaat het niet om een eerste aanvraag maar om het verlengen van uw rijbewijs of het toevoegen van een categorie? Dat kan ook online bij de RDW.  

Hoe werkt het?

Spoedaanvraag

Heeft u snel een nieuw rijbewijs nodig? Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag vanaf 11.00 uur ophalen in het gemeentehuis in Groesbeek. U moet voor een spoedaanvraag wel extra betalen en het is niet mogelijk om het rijbewijs thuis te laten bezorgen.

Hoe lang geldig?

LeeftijdGeldig
Jonger dan 65 jaar10 jaar
Van 65 tm 70 jaarTot 75e verjaardag
Van 71 tm 75 jaar5 jaar
Ouder dan 75 jaarMaximaal 5 jaar
Rijbewijs C (vrachtwagen) en D (bus)Maximaal 5 jaar

Rijbewijs voor jongeren onder de 18

 • Ben je jonger dan 18 jaar en geslaagd voor je rijexamen? Je mag dan alleen rijden onder begeleiding van een coach met een begeleiderspas
 • Eerst registreren de coaches (minimaal één en maximaal vijf) zich bij de Dienst Wegverkeer (RDW)(externe link) en daarna vraag je de begeleiderspas(externe link) aan
 • Als je de begeleiderspas ontvangen hebt, kun je het rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Bij het aanvragen hoeft de coach niet aanwezig te zijn

Gezondheidsverklaring

Met de Gezondheidsverklaring beoordeelt het CBR of u in staat bent om te rijden. Lees meer over de gezondheidsverklaring en wanneer u deze moet aanvragen.

Code 95 rijbewijs

Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs, die achter een voertuigcategorie is geplaatst . Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is. U leest hier meer over op de website van het CBR(externe link).

Rijbewijs kwijt of gestolen

 • Vanaf 1 juli 2021 is het mogelijk om zelf een verlies of diefstal te melden van een Nederlands rijbewijs. De melding doet u via www.rdw.nl(externe link). Uw rijbewijs is dan direct ongeldig. U krijgt van RDW een bevestiging per brief.
  Voor het online melden van verlies, diefstal of misbruik van het rijbewijs heeft u een DigiD nodig.
 • U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.
 • U kunt direct een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Heeft u geen meldingvan verlies of diefstal gedaan bij RDW? Dan moet u bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs Verklaring van vermissing tekenen.
 • Als u uw rijbewijs verliest in het buitenland, doet u aangifte bij de politie ter plaatse.

Via de knop hieronder kunt u een afspraak maken voor Vermissing en aanvraag nieuw rijbewijs. Dit is alleen mogelijk in het gemeentehuis in Groesbeek.

Maak een afspraak voor vermissing en aanvraag nieuw rijbewijs

Omwisselen buitenlands rijbewijs

Als u uw buitenlandse rijbewijs wilt omwisselen voor een Nederlands rijbewijs, kan dat in bepaalde gevallen. Bekijk de voorwaarden op de website van de RDW(externe link). Let op, dit kan een aantal weken duren.

Wat heb ik nodig?

 • Om uw rijbewijs aan te kunnen vragen, moet u geslaagd zijn voor uw rijexamen bij het CBR(externe link).
 • Geldig legitimatiebewijs, zoals een paspoort of identiteitskaart (bij eerste aanvraag)
 • Als u het hebt: uw oude rijbewijs
 • een recente pasfoto (maximaal een half jaar oud) die voldoet aan de pasfoto-eisen(externe link)
 • Contant geld of een pinpas. U betaalt bij de aanvraag. Let op, vraagt u het rijbewijs aan bij een van de servicepunten Burgerzaken in de Polder, dan kunt u alleen pinnen.

Kosten

Aanvraag of verlenging: € 44,65

Extra kosten spoedaanvraag € 34,10

Hoe lang duurt het?

 • U kunt uw rijbewijs na 5 werkdagen afhalen bij de receptie van het gemeentehuis in Groesbeek (zonder afspraak).
 • U kunt er bij de aanvraag ook voor kiezen om uw rijbewijs gratis te laten thuisbezorgen. Als uw rijbewijs klaar is krijgt u bericht van de bezorgdienst om een afspraak te maken voor het thuisbezorgen
 • Als u een spoedaanvraag hebt gedaan (vóór 14.00 uur), dan kunt u het rijbewijs de volgende werkdag vanaf 11.00 uur afhalen in het gemeentehuis in Groesbeek (thuisbezorgen is niet mogelijk bij een spoedaanvraag)
 • Ophalen of thuisbezorgen moet binnen 3 maanden na uw aanvraag, daarna is uw rijbewijs niet meer geldig

Goed om te weten

 • Op de website van de Rijksoverheid(externe link) vindt u meer informatie over het rijbewijs.
 • Met een geldig buitenlands rijbewijs mag u een bepaalde tijd in Nederland blijven rijden. Dit hangt af van het land waar uw rijbewijs is afgegeven. Kijk voor meer informatie hierover op de website van de RDW(externe link).
 • Overweegt u om helemaal te stoppen met rijden? Bijvoorbeeld omdat u toch geen gebruik meer wilt maken van uw auto? Dan kunt u vrijwillig uw rijbewijs inleveren. Dit kunt u doen bij de gemeente en dit kost u niets.
 • Binnen 5 werkdagen na het ophalen van uw nieuwe rijbewijs ontvangt u een brief van DigiD met een pincode om uw inlogfunctie voor DigiD met rijbewijs te activeren. Dit is niet verplicht. Lees hier meer over op de website van DigiD(externe link)